Zappen met gsm

Nu de consument zich massaal tot de zaktelefoon heeft bekeerd, acht de industrie de tijd rijp voor de volgende fase. Voortaan dient de gsm niet alleen meer om te bellen, maar ook om te zappen langs de televisiekanalen en om de boodschappen te betalen. 'Bluetooth' heet de techniek die het huishouden moet verlossen van stekkers en kabels.

Fred van Essen

BR>De techniek, genoemd naar de machtige Vikingvorst Harald Blaatand uit de tiende eeuw, is door Ericsson bedacht als softwareplatform voor nagenoeg alle elektronische apparaten. Met Bluetooth kan iemand draadloos internetten, maar ook de magnetron aanzetten of de videorecorder programmeren.

Praktisch, redeneert Ericsson, want dan kan thuis de batterij verschillende afstandbedieningen voor tv, cd-speler en video van tafel. De pc wordt ontdaan van zijn bos kabels doordat muis, toetsenbord, camera en printer draadloos worden aangesloten.

Marktanalisten gaan ervan uit dat Bluetooth in een enorme groeimarkt zit en over vijf jaar in principe in drie miljard apparaten per jaar zou kunnen worden ingebouwd. Het systeem werkt via ultra-hoogfrequente signalen, waarmee de gsm of afstandbediening aan de te bedienen apparaten 'vraagt' om de benodigde codes. Dat kan alleen bij vooraf ingeprogrammeerde apparaten.

Nu in het nieuws