Mac is back

Print
Steve Jobs
Foto GvA
Twee weken geleden had in San Francisco Mac World plaats, dé jaarlijkse afspraak voor Apple-fans, zeker nu het bedrijf weer het voortouw heeft genomen in het ontwerpen en bedenken van baanbrekende hard- en software. Wij mochten erbij zijn en zagen dat het auditorium in Moscone Center afgeladen vol zat voor de keynote van Steve Jobs, interim-CEO van Apple. En naar goede gewoonte ontgoochelde de man die Apple terug naar de top bracht zijn enthousiaste schare fans niet. Jobs had nieuws, veel nieuws zelfs. Niet de verwachte nieuwe Powerbook, niet de iMac met 17 inch-scherm, maar wel Apple Works 6, KidSafe, Mac.com, een gloednieuwe internetstrategie, een verbluffende voorstelling van Mac OS X en de mededeling dat de interim voor zijn titel wegvalt. Vanaf nu is het dus gewoon CEO Steve Jobs. Of, in navolging van iMac en iBook, iCEO Steve Jobs. Een overzicht.
BR>De grote aandachtstrekker op Mac World was uiteraard Mac OS X, het nieuwe besturingssysteem dat vanaf de zomer in de winkel zal liggen en waaraan Apple op dit moment de voorlaatste hand legt. Het is duidelijk dat het nieuwe systeem de vorige versies van Mac OS in de schaduw stelt. Of zoals Steve Jobs het zelf stelde: "Consumenten zullen enthousiast zijn over de eenvoud van Mac OS X, terwijl professionele gebruikers verbaasd zullen staan over de vele mogelijkheden. Ik denk dat we met deze innovatieve technologie opnieuw de toon aangeven op de markt voor besturingssystemen." Wat is er dan zo innovatief en vernieuwend aan Mac OS X? Wel, MacOS X is geen upgrade, maar werd vanaf de grond herdacht en herschreven. Wij konden het besturingssysteem op MacWorld al een keer aan het werk zien en zetten een aantal dingen voor u op een rijtje.

Aqua


De meest zichtbare vernieuwing is de interface, oftewel hetgeen je op je scherm zal zien. Knoppen, schuifbalken, regelpanelen: ze werden allemaal in een nieuw - en adembenemend mooi - kleedje gestoken. Een aqua-kleedje. De knoppen zien waterblauw en lichten op als ze moeten worden aangeklikt, de vensters worden bij het verschuiven lichtjes doorzichtig, alsof je door water kijkt, en de schuifbalkjes zijn proportioneel en lijken uit zuiver water opgetrokken. Het is meteen duidelijk dat Apple het succes van de design-look van iMac en iBook dus ook bij de Apple-software wil herhalen. Maar ook het gebruiksgemak werd niet vergeten: de knoppen om vensters te openen en te sluiten kregen de kleurtjes van de verkeerslichten, er is een speciale knop om een venster vast te pinnen op het bureaublad, de Finder, het Apple-equivalent van de Windows Verkenner, werd volledig herwerkt zodat zoeken nog makkelijker wordt, enz. De aandacht die Apple besteedde aan de details, maakt van Mac OS X een bijzonder elegant besturingssysteem.

Dock


De dock, een werkbalk onderaan het scherm waarin elementen zoals geopende documenten, programma's, websites en multimedia opgeborgen kunnen worden, lijkt op het eerste zicht sterk op de balk onderaan Windows. Maar ook hier maken de details het verschil. De dock kan ronddraaien als een wieltje, kan groter en kleiner worden gemaakt en heeft een prachtige manier om de elementen te voorschijn te toveren of weg te bergen. Bij het wegbergen lijkt de foto, het document of de tekening opgezogen te worden als in een stofzuiger, bij het tevoorschijn komen denk je automatisch aan de geest in de fles die plots naar boven schiet.

Darwin


Een mooi uitzicht is uiteraard niet alles, het zijn de prestaties die tellen. Maar ook daar lijkt Mac OS X goed te zullen scoren. Onder de motorkap van het nieuwe besturingssysteem zit de microkernel Darwin, die dezelfde versie van Unix gebruikt als Linux, de huidige hype in de pc-wereld. Darwin moet dan ook een krachtige en stabiele fundering voor MacOS X kunnen vormen.

Graphics


Ook op het vlak van graphics is MacOs X klaar voor de 21ste eeuw. Het grafisch systeem van Mac OS X bestaat uit drie onderdelen. Quartz, een systeem dat gebaseerd is op het algemeen gebruikte Portable Document Format (PDF) zorgt voor 2D-graphics. Het 3D-systeem is gebaseerd op OpenGL, dat intussen ondermeer in de gameswereld als standaard gebruikt wordt, en zal in het besturingsysteem worden geïntegreerd. En voor multimedia is er uiteraard de door Apple zelf ontwikkelde en razend populaire QuickTime-technologie.

Geleidelijke overgang


Apple heeft er bij het ontwerp van Mac OS X ook zorg voor gedragen dat gebruikers, maar ook software-ontwikkelaars, geleidelijk kunnen overschakelen naar Mac OS X. Zo kunnen meer dan 13.000 bestaande Mac-programma's in ongewijzigde vorm ook onder Mac OS X worden gebruikt. Om volledig gebruik te kunnen maken van de nieuwe functies van Mac OS X moeten ontwikkelaars hun programma's echter wel gaan vernieuwen. In een eerste stap zullen dat Carbon-programma's worden, oftewel bijgewerkte versies van al bestaande programma's. Later komen dan de zogenaamde Cacao-programma's, oftewel programma's die speciaal ontwikkeld werden om ten volle gebruik te maken van de mogelijkheden van Mac OS X.

.

Nu in het nieuws
Mac OS X
Foto GvA