Videotheken niet bevreesd voor DVD

"Wij hebben geen schrik van de DVD-norm. Het is een prachtige nieuwe drager die mensen zal motiveren om meer films te bekijken. Ook de DVD-recorder zie ik niet direct als een bedreiging, al zal de piraterij er wel zwaar van kunnen profiteren."

BR>Jo Douwen, algemeen directeur van de keten Videoland, die in ons land een vijftigtal winkels uitbaat, is er vrij gerust in. Zijn zaak speelt al volop in op de nieuwe DVD-trend. "Alle nieuwigheden die op videofilm uitkomen, worden ook gelanceerd op DVD. Wij proberen dat te volgen, al zijn niet al onze winkels daar even actief in."

Volgens Douwen zijn de plastic schijfjes met films momenteel veeleer een verkoop- dan een verhuurproduct. "Dat is normaal, de

early adaptor

(iemand die zich een nieuw product aanschaft zodra het op de markt komt) is altijd een koper. Maar de verhuurmarkt begint te groeien. In België zijn al meer dan 500 titels op de markt en elke maand komen er 40 tot 50 bij."

Voor Douwen is er geen twijfel over: op termijn zal de DVD de video verdringen, maar "het zal nog een tijdje duren". Zolang de

DVD-recorder

niet echt doorbreekt, zullen beide systemen naast elkaar blijven bestaan. De video zal nog gebruikt worden voor het bekijken van eigen opnames, maar voor vooraf opgenomen films zal de kijker de voorkeur geven aan de DVD.

Nu in het nieuws