Zelfde principe als cd-speler

Print
Een DVD-speler werkt volgens hetzelfde principe als een cd-speler. Met dat verschil dat de schijfjes een veel grotere opslagcapaciteit hebben. Een DVD-schijf heeft de gigantische opslagcapaciteit van 8,5 gigabyte, tegenover een audio-cd die maar 650 Mb kan opslaan. Dat is ongeveer 13 keer zoveel. De volgende DVD-schijf in de pijplijn kan zelfs tot 17 gigabyte vergaren.
BR>Met uw DVD-speler kan u voorlopig alleen vooropgenomen programma's bekijken, net zoals de koop- en huurvideo's. Door een compressietechniek, MPEG-2, ook gebruikt bij High Definition Television, kan er op weerszijden van een schijfje twee dubbele lagen informatie worden gebrand.
Een van de meest opvallende eigenschappen van het DVD-toestel is dat het zogezegd terugwerkend-compatibel is. Dat wil zeggen dat de DVD-speler ook oudere cd-roms, cd-i's, video cd's en zelfs de nieuwe DVD-roms kan spelen.
Het heeft weinig zin een DVD-speler te kopen zonder een goede weergave van beeld en geluid. Het toestel werkt uiteraard met een gewoon televisietoestel en hifi-installatie, maar de superieure beeld- en klankkwaliteit is net de grote troef van de DVD. DVD-beeld is bijvoorbeeld samengesteld uit 500 verticale lijnen, VHS haalt er amper 240.

.

Nu in het nieuws