Video ruimt veld voor DVD

De DVD-recorder komt er ook in ons land aan. Met dat toestel kunnen we zelf bewegende beelden vastleggen op een plastic schijfje, en dat met een superieure kwaliteit. Specialisten verwachten dat de DVD de huidige videosystemen naar het museum zal verwijzen.

Koen Lambrecht en Jeroen Verlooy

BR>De grote elektronikaconcerns hebben hoge verwachtingen voor de DVD. Pioneer bijvoorbeeld komt nog dit jaar als eerste met een DVD-recorder op de Belgische markt. Ook Philips heeft plannen. In Japan werd de DVD-recorder eind vorig jaar al geïntroduceerd. En de Japanners zijn er gek van. Hoewel we voor de recorder nog een kleine 100.000 frank zullen moeten betalen en een schijfje waar we zelf films op kunnen nemen, ongeveer 1.200 frank zal kosten, verwacht het elektronicaconcern ook hier veel van de DVD-recorder.

Volgens Frank Van Leuvenhaege van Pioneer kunnen we de snelle opkomst van DVD alleen vergelijken met die van de kleurentelevisie in de jaren zestig. "Geen enkele techniek deed het zo snel zo goed. Zelfs de cd, die nu toch goed is ingeburgerd, had in het begin minder succes. We zijn ervan overtuigd dat de DVD binnen enkele jaren niet meer uit de huiskamer weg te denken valt. Na de cd zijn al wel enkele systemen geflopt. Maar de DVD is voor het publiek zeer herkenbaar. Het schijfje lijkt op een cd. Bovendien zijn de DVD-spelers, waarmee je ook nog de 'oude' cd's kan afspelen, en onze nieuwe recorder zeer makkelijk te bedienen. Ik denk dan ook dat de DVD de cd en de videocassettes na verloop van tijd zal doen vergeten."

Onverslijtbaar

DVD staat voor

digital versatile disc

, wat zoveel betekent als 'digitaal veelzijdig plaatje'. De producent - en binnenkort dus ook de gebruiker - kan er allerlei 'informatie' op zetten, als die maar gedigitaliseerd is: omgezet in reeksen van eentjes en nulletjes. Dat kan muziek zijn, stilstaande beelden, bewegende beelden, maar ook tekst.

Vooral de mogelijkheid videobeelden op een schijfje te zetten is nieuw. Dat is nu mogelijk, omdat we met geavanceerde technieken de informatie sterk kunnen samendrukken.

In vergelijking met de videofilm biedt de DVD een veel betere kwaliteit, zowel van beeld als van geluid. "Maar dat komt pas helemaal tot zijn recht als je het toestel koppelt aan een breedbeeldtelevisie en een speciale geluidsinstallatie, als je er een soort huisbioscoop van maakt", zegt Dirk Kuyckx, productiemanager bij de elektroketen Selexion. Het prijskaartje stijgt dan wel met een kleine 100.000 frank.

Camera

Net als cd's die goed behandeld worden, zijn ook DVD's onverslijtbaar. Wat van videobanden natuurlijk niet kan worden gezegd. Daarnaast de DVD heeft nog enkele andere troeven, legt Frank Van Leuvenhaege uit. "Zeker even belangrijk is de grote gebruiksvriendelijkheid. Met DVD kun je supersnel een bepaalde

track

of passage kiezen. Je hoeft niet langer door te spoelen of terug te spoelen, zoals op een videorecorder. Je bepaalt ook zelf of je ondertiteling wenst en in welke taal. En je kan met een DVD-recorder makkelijk zelf wat monteren. Wie een film opneemt, kan er nadien bijvoorbeeld de vervelende reclameblokjes tussenuit knippen."

Met een digitale camera kunnen we de beelden nog wel niet digitaal op een DVD zetten. Eerst moeten de beelden nog worden omgezet in een analoog signaal. Stephan Moons van Pioneer heeft daar een goede verklaring voor. "Op dit moment zijn we het er nog niet over eens hoe we precies onze digitale camera moeten aansluiten op de DVD. Ook de grote filmbonzen liggen nog wat dwars, want zij willen hun auteursrechten natuurlijk beschermen. Wanneer er een oplossing uit de bus komt is koffiedik kijken."

Nu in het nieuws