Amerikaanse rakettentest voor Star Wars mislukt

Print
Een test van het Amerikaanse leger om een intercontinentale raket met een onderscheppingswapen uit de lucht te schieten, is woensdag mislukt. De proef hoog boven de Stille Oceaan was een belangrijk ijkpunt voor de ontwikkeling van het project voor nationale raketverdediging (NMD). Dat is de opvolger van 'Star Wars', het ruimteschild tegen kernwapens waar de Amerikaanse president Ronald Reagan in de jaren tachtig van droomde. Het falen van de test kan gevolgen hebben voor het standpunt van president Bill Clinton, die deze zomer knopen wil doorhakken over het miljarden kostende NMD.
BR>De proeven zijn omstreden. Rusland heeft de Verenigde Staten al gewaarschuwd dat het nieuwe defensiesysteem het ABM-ontwapeningsverdrag (Anti Ballistic Missiles) van 1972 schendt. Volgens het Witte Huis is het systeem niet bedoeld als verdediging tegen atoomgrootmachten als Rusland en China, maar als beveiliging tegen 'onzekere' landen als Noord-Korea en Irak. De reden van de mislukking kon het Pentagon nog niet geven. Al voor aanvang van de test stelde een woordvoerder zich voorzichtig op. "Het is moeilijk twee raketten die elkaar met een snelheid van 24.000 kilometer per uur naderen, op elkaar te laten botsen".
De test werd vanaf de lanceerbasis van het doelwit in Californië gadegeslagen door verschillende vertegenwoordigers van regeringen en de industrie. Ook de inwoners van Los Angeles zagen de raket door de avondschemering richting Stille Oceaan snellen. Daar zou de onderscheppingsraket, die twintig minuten later en bijna 7.000 kilometer verderop vanaf de Midway-eilanden gelanceerd werd, het doelwit moeten neerhalen. Dit mislukte jammerlijk. In oktober 1999 lukte een proef met het door de firma Raytheon ontwikkelde wapen wel. Het ministerie heeft nog zeventien vergelijkbare tests gepland, de eerstvolgende in april of mei. De uiteindelijke versie van het anti-raketsysteem zal niet voor 2003 gereed zijn.

.

Nu in het nieuws