'Deblokkeren' bindt strijd aan met oprukkende Vlaams Blok

Print
Deblokkeren heet het initiatief waarmee een aantal Gentenaars het oprukkende Vlaams Blok een hak wil zetten. Onder het motto 'Gent blijft vrij' wil Deblokkeren verhinderen dat het Vlaams Blok bij de gemeenteraadsverkiezingen op 8 oktober een nieuwe overwinning behaalt. Het Blok liet zich in een persmededeling schamper uit over het initiatief. Michel Vandenbroeck van de vakgroep Ontwikkelings- en Persoonlijkheidspsychologie van de Universiteit Gent is één van de mensen die aan de kar van Deblokkeren trekken. "Het nieuws dat het Vlaams Blok op 13 juni bijna de grootste partij van Gent werd, deed mij echt schrikken."
BR>"Beroepshalve ga ik vaak om met kleine kinderen. Ik merk dat ook zij worden gekwetst door onverdraagzaamheid in hun omgeving. Wij mogen niet dulden dat onze kinderen in zo'n wereld opgroeien. Een aantal andere mensen dacht er ook zo over en was bereid zich te engageren om iets te ondernemen tegen oprukkend rechts." Deblokkeren verzekerde zich de afgelopen maanden van een breed draagvlak. Diverse academici, mensen uit de politieke en culturele wereld en een vijfentwintigtal verenigingen (vakbonden, De Poort-Beraber, Trefpunt) onderschreven de doelstellingen van Deblokkeren. De organisatie treedt op 2 februari tijdens een bijeenkomst in de Lakenhalle voor het eerst naar buiten.
"We willen zoveel mogelijk verenigingen van het Gentse middenveld warm maken voor ons initiatief. Nadien kunnen we ons gezamenlijk over acties bezinnen", legt Michel Vandenbroeck uit. "Iedereen stemt uiteraard volgens zijn eigen overtuiging. Kiezers van het Blok willen we niettemin met nadruk vragen eerst goed na te denken over wat die partij allemaal voorstaat. Als het hen alleen maar te doen is om een proteststem tegen alles wat verkeerd loopt in onze samenleving, zijn er andere en betere manieren om dat te uiten. We willen evenmin dat onze stad moeilijk bestuurbaar wordt doordat ze letterlijk een blok aan haar been moet meesleuren."

Partijpolitiek


Het Vlaams Blok is niet onder de indruk. "Deblokkeren kan zich duidelijk niet neerleggen bij de keuze die de Gentenaars in het stemhokje maken", zegt Francis Van den Eynde. Volgens hem gaat het om een verkapt partijpolitiek initiatief. "De ondertekenaars komen uit de traditionele partijen of uit clubs die zich rijkelijk door het stadsbestuur laten subsidiëren." Van den Eynde voorspelt dat Deblokkeren dezelfde stille dood zal sterven als Charta '91, Hand in Hand en Objectief.

.

Nu in het nieuws