Jacht op Kempense kanonnen begonnen

De stembusslag moet nog beginnen, maar het Desselse kartel D'82 heeft al een hoofdvogel afgeschoten. Het samenwerkingsverband tussen de plaatselijke VLD en SP is erin geslaagd om Patrick Goots, de populaire goaltjesdief en potentiële stemmenjager, in te lijven. Terwijl de geruchtenmolen wil dat de twee andere partijen in Dessel nu aan de mouwen trekken van die andere grootheid, Joël Smets, worden ook elders in de Kempen de stemmenkanonnen in stelling gebracht.

BR>

Patrick Goots: "Voor honderd procent"

Neofiet in de politiek Patrick Goots lijkt alvast niet van plan om als een groentje met zijn voeten te laten spelen. "Ik heb de gewoonte om mij voor honderd procent in te zetten", zegt het Dessels kanon van tweedeklasser FC Antwerp. "Met het oog op mijn achterban moet een verkiezing erin zitten. En als het zo ver is, dan wil ik werk maken van de sportinfrastructuur in mijn gemeente. Want die laat nu wel te wensen over. Wat mijn andere aandachtspunten worden? Sta me toe dat nog even in het midden te laten. Tot nu toe heb ik nog altijd meer kaas gegeten van voetbal dan van politiek."

Joël Smets: "Geen haar op mijn hoofd"

De geruchtenmolen in Dessel strooit inmiddels kwistig met speculaties over die andere sportieve grootheid, Joël Smets. Aan de toog van de beter ingelichte tavernes wordt Smets al bij de VU ondergebracht. "Cafépraat", zegt de sympathieke motorcrosser, ook wel eens de intellectueel van de crosscircuits genoemd. Het zit Smets hoog dat de politieke overheid her en der oefenterreinen heeft gesloten. "Als ik één positief signaal uit politieke hoek kreeg, tot daar aan toe. Maar anders denkt geen haar op mijn hoofd eraan om in de politiek te stappen."

Bart De Roover: "Nee, niet nog eens"

Bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen in Hoogstraten stond ook Bart De Roover op de kieslijst voor de partij van burgemeester Arnold Van Aperen. De voetballer, die kampioen speelde in eerste nationale met SK Lierse en zijn carrière beëindigde bij NAC Breda, koestert geen plannen om opnieuw naar de gunst van de kiezer te dingen.

"Nee," zegt hij, "ik ben niet van plan dat nog te doen." Zijn korte maar krachtige politieke loopbaan beschouwt Bart, in '94 ondanks een zestiende plaats toch goed voor 244 voorkeurstemmen, als een definitief afgesloten hoofdstuk, waar hij ook niet meer te diep op in wil gaan. "Het lijkt me niet nodig om daar nu nog verklaringen over af te leggen."

Margriet Hermans: "Vooral voor mijn broer"

Margriet Hermans (VU-ID) is weer vast van plan een plaatsje op de lijst van de gemeenteraadsverkiezingen te bekleden, maar de keuze tussen Turnhout of Oud-Turnhout valt haar zwaar. "Waarschijnlijk wordt het Oud-Turnhout", zegt ze.

"Ik beoog niet meteen een mandaat in de gemeente. Ik kom vooral op om mijn broer Jan te steunen, die zich ook politiek kandidaat stelt. Hij woont al langer dan ik in Oud-Turnhout, maar door mijn politieke contacten begin ik deze gemeente ook heel wat beter te kennen."

Margriet werd in juni van vorig jaar met groot stemmenoverwicht voor haar partij verkozen voor de Vlaamse raad. Ze heeft naar eigen zeggen de smaak van de politiek helemaal te pakken. "Heel wat mensen raadden me vooraf de stap naar de politiek erg af. Dat is geen goede houding. Politiek is er meer dan ooit voor iedereen en moet ook door iedereen worden gemaakt."

Nu in het nieuws