"Op het Kiel groeit een topclub"

ANTWERPEN -

Je kan de toestand van een voetbalclub op duizenden manieren benaderen, maar alleen de ranglijst liegt nooit. Club Brugge wordt deze competitie gekenmerkt door wisselvallige resultaten, middelmatig voetbal en interne strubbelingen. Van Germinal Beerschot kwamen alleen maar positieve signalen: een schitterende thuisreputatie, bij momenten aanvallend voetbal en Degryse als beste voetballer in België. Maar wat blijkt uit het klassement? Club staat keurig tweede en Germinal Beerschot gedeeld zesde. Deze vaststelling kenmerkt het verschil tussen top en subtop. Hoe ver is Germinal Beerschot nog verwijderd van het statuut van grootmacht? Uit de volgende criteria (budget, stadion, publiek, spelerskwaliteit en palmares) blijkt dat de fusieclub nog een hele weg heeft af te leggen. Maar de afstand wordt wél stilaan kleiner.

BR>

Budget

Germinal Beerschot

werkt met een budget van 230 miljoen.

"De komende jaren laten we het budget rustig groeien", stelt voorzitter Jos Verhaegen. "Ik acht 500 miljoen mogelijk, het zou vreselijk als we dat in Antwerpen niet bij elkaar krijgen. De jongste dagen ontvangen we veel positieve reacties van het bedrijfsleven, omdat de nieuwe tribune bewijst dat hier iets moois groeit. Maar dat betekent niet dat een half miljard het streefdoel is. In Ekeren hebben we bewezen dat je met minder ook veel kunt realiseren. Een goede structuur is belangrijker. Met twintig full-time mensen in dienst is Germinal Beerschot stevig georganiseerd. Op het Kiel laten we rustig een topclub groeien."

Club Brugge

heeft een budget van 500 miljoen frank.

"Club Brugge staat financieel sterk voor de toekomst", vertelt voorzitter Michel Van Maele. "Ik ben ervan overtuigd dat we de volgende drie jaren tweemaal kampioen spelen. Ik stel vast dat Club Brugge, zogezegd bestuurd door oude mannen, aan de top staat, hoewel onze stad slechts 100.000 mensen telt. Antwerpen, met 600.000 inwoners, niet. Blijft Germinal Beerschot rustig groeien, dan kan op het Kiel een topclub ontstaan. Maar het heeft geen zin om budgetten te vergelijken. Bij ons worden transfers meegerekend, andere clubs houden er een andere boekhouding op na."

Stadion

Het Kiel

biedt plaats aan 12.000 toeschouwers: 7.161 zitjes, 4.182 staanplaatsen en 762 business-seats.

"Het huidige stadion zou een belemmering zijn voor de verdere ontwikkeling van de club", stelt general manager Louis De Vries. "In deze infrastructuur kan je geen topclub uitbouwen. De mensen vragen veiligheid, comfort, toegankelijkheid, makkelijke consumptie. Daarom werken we volop aan de renovatie van het Kiel. Volgend seizoen hopen we te spelen in het nieuwe stadion met 13.000 overdekte zitjes. Met dat beperkte aantal is de kans groot dat we toeschouwers moeten weigeren. Dat betekent een verlies aan inkomsten. Daardoor blijft er een achterstand op Club bestaan. Toch moet ons stadion voldoende faciliteiten bieden om aan te sluiten bij de Belgische top. Per slot van rekening is een te groot stadion ook een nadeel."

Club Brugge:

Het Jan-Breydelstadion bevat 30.000 zitplaatsen, 225 business-seats en dertien loges van zestien personen.

"Club Brugge maakt al 25 jaar gebruik van het stadion om zijn positie aan de Belgische top te handhaven", legt secretaris Jacques De Nolf uit. "Na de uitbreiding zitten we voor jaren goed, al levert dat voor ons ook supplementaire kosten op. Zo praten we met de stad over een nieuwe bruikleenovereenkomst. Maar eerlijk is eerlijk, een stadion van 30.000 plaatsen is niet noodzakelijk om topclub te zijn. Wanneer gaan wij dat vol krijgen? Commercieel zitten we aan ons plafond. De interesse voor loges en business-seats stagneert. De stad bood ons aan extra seats te bouwen, maar dat hebben we geweigerd. De firma's staan niet meer trappelen, hoor."

Supporters

Germinal Beerschot

trok dit seizoen een gemiddelde van 7.000 toeschouwers, een stijging van 4.300 ten opzichte van Germinal Ekeren vorig seizoen.

"Gezien de beperkte uitstraling van onze bezoekers tot nog toe, zijn we tevreden met dit aantal", aldus secretaris Steven Van Beethoven. "Tegen Lierse waren er 9.000 en vrijdagavond spelen we voor een vol huis. Germinal Beerschot begint te leven. Ons nadeel ten opzichte van Club Brugge is dat we geen nationale bekendheid genieten. Blauw-zwart trekt fans uit Kempen en Limburg, wij moeten het hebben van de Antwerpenaars. Hoewel, ons recruteringsgebied deint uit: steeds meer mensen uit Klein-Brabant en het Waasland komen naar het Kiel. In de toekomst gaan we daarop inspelen, maar onze club zal nooit supporters uit het hele land lokken. We blijven een typisch Antwerps fenomeen. Toch ben ik ervan overtuigd dat ons achterland groot genoeg is om het toeschouwersaantal van Brugge te evenaren."

Club Brugge

haalt een gemiddelde van 15.000, een stijging van 2.500 ten opzichte van vorig seizoen.

"Op dit vlak hebben we een belangrijke voorsprong op Germinal Beerschot", aldus De Nolf. "Dubbel zoveel toeschouwers betekent een pak meer inkomsten. Toch is geen reden waarom de fusieclub niet naar de top zou kunnen doorstoten. De grootste inkomsten situeren zich op tv- en commerciële recettes.

In de zomer hebben we heel wat acties georganiseerd voor de jonge supporters. De prijsverminderingen resulteerden in deze stijging. 15.000 was ook het gemiddelde in de succesperiode van Happel, dus daar situeert zich ons maximum. Brugge is niet centraal genoeg gelegen. Alleen als er meer bezoekende fans komen, kunnen we dat aantal optrekken. Toch dromen we van 20.000 abonnees. We vergelijken ons qua achterland met PSV."

Palmares (jongste dertig jaar)

Germinal Beerschot

pakte drie bekers: in 1971 en '79 (Beerschot) en in 1997 (Germinal Ekeren).

"Kampioen worden, dat is het criterium om als topclub erkend te worden", vindt Herman Helleputte, die Germinal in '97 de Belgische cup schonk. "De erelijst van Ekeren ziet er fraai uit, maar kan natuurlijk niet tippen aan die van Brugge.

Een indrukwekkend palmares zorgt voor prestige. Toch denk ik niet dat spelers omwille daarvan hun clubkeuze bepalen. Geld en de mogelijkheden van de spelersgroep geven de doorslag. Dus ik zie geen reden waarom Germinal Beerschot in de toekomst geen toppers naar het Kiel zou halen."

Club Brugge

veroverde tien titels (1973, '76, '77, '78, '80, '88, '90, '92, '96 en '98) en zes bekers (1970, '77, '87, '91, '95, '96).

"Als je een topclub wil zijn, moet je regelmatig een prijs pakken", zegt Hugo Broos, die twee titels en bekers aan de erelijst van Brugge toevoegde. "Eén beker volstaat niet, je moet constant bevestigen. Daarom heeft Germinal Beerschot nog een lange weg te gaan, maar een magere erelijst betekent niet dat er geen topclub kan groeien.

Kijk maar naar Club. Dat beleefde zijn echte doorbraak aan de Belgische top in de jongste vijftien jaar met de succesvolle trainers Houwaart-Leekens-Broos-Gerets."

Kwaliteit spelersgroep

Germinal Beerschot

bekleedt een gedeelde zesde plaats met 32 op 57 en een doelsaldo van 33-27. De spelers uit de A-kern samen speelden 3.500 wedstrijden in eerste klasse en behaalden 160 nationale selecties.

"De kloof tussen top en subtop wordt elk jaar kleiner", vindt Rudi Smidts. "Germinal Beerschot profiteert daarvan om dichter bij Brugge te sluipen. Toch gaapt er nog een klein gaatje en dat zit 'm vooral in de breedte van de kern. Brugge beschikt over meer volwaardige eersteklassers; onze trainer zat al enkele keren met zijn handen in het haar omdat hij geen elf spelers bij elkaar kreeg. Misschien zit het verschil ook in het feit dat bij Germinal Beerschot meerdere spelers rondlopen die net niet de echte top haalden. Er tegenaan leunen is knap, maar dat kleine tikkeltje extra geeft vaak de doorslag."

Club Brugge

staat op een tweede plaats met 38 op 54 en een doelsaldo van 44-15, de beste defensie van eerste. De spelers uit de A-kern samen speelden 3.160 matchen op het hoogste niveau en pakten 205 nationale selecties.

"Het verschil tussen de twee spelersgroepen was nog nooit zo klein", constateert ook Gert Verheyen. "Germinal Beerschot heeft een flinke stap voorwaarts gezet. Iemand als Marc Degryse ontbreekt bij Club. Toch hebben wij nog ietsje meer. Club leerde omgaan met de druk. We zijn verplicht elk jaar een Europees ticket te halen, terwijl bij Germinal Ekeren nooit iets moést. Ook de leeftijd speelt in ons voordeel: de voetballers van Club zijn gemiddeld jonger, maar hebben toch voldoende eersteklasse-ervaring. De ideale mix, zeg maar."

Teksten

Steven Tuyls

Vastgoed

Jobs in de regio