Oostenrijker Kinigadner valt zevende keer uit

Print
WAHA - Eindelijk, de eerste duinen. Hier werd al lang naar uitgekeken. Maar door de vele regen van de voorbije dagen, was het zand niet mul en kon er verschrikkelijk snel gereden worden. Zo snel dat de lichte buggy van Schlesser wel leek te vliegen. En te snel voor ex-wereldkampioen motorcross Heinz Kinigadner, die na een valpartij met een bekkenbreuk de Dakar moet vaarwel zeggen.
BR>Het Oostenrijkse KTM-team keek met gemengde gevoelens terug naar de wedstrijd. Roma reed een intelligente wedstrijd en behoudt de algemene leiding. Dat was het goede nieuws. Het slechte was dat Roma's rechterhand, de derde geklasseerde Heinz Kinigadner, 8 km voorbij controlepost 2 een zware val deed. Hij is out met een gebroken bekken en een gebroken linkermiddenhandsbeen. Het is de zevende keer dat de Oostenrijker meedoet aan de Dakar en meteen ook de zevende keer dat hij moet opgeven.
"Ik was er als eerste bij", vertelde de Franse motard Jean Brucy. "Drie keer heb ik het moeten vragen vooraleer hij instemde dat ik zijn lichtpijl ontstak." Alfie Cox, de latere winnaar, had hem even voordien nog gezien. "Kini had aan de controlepost wat problemen met zijn motor, een olielek aan de cilinderkoppakking. Ik stopte om hem te helpen, maar aangezien ik niets kon doen, zei hij me door te rijden. Hij is dan toch kunnen vertrekken. Waarschijnlijk heeft hij te snel willen zijn om de verloren tijd in te halen en is hij daardoor gevallen." Zo te horen is Kini nog niet geleerd, want vorig jaar moest hij om precies dezelfde reden de Dakar verlaten.
Speelden Shinozuka en Schlessers tijdens de eerste week een kat-en-muis-spelletje, sinds gisteren weten we wie de kat is: de Franse constructeur-rijder nam zomaar eventjes 20 minuten op zijn rivaal en drong de Japanner van de eerste plaats. "We reden snel en Henri Magne navigeerde goed. We wilden wat tijd winnen vandaag en - indien mogelijk - die eerste plaats pakken. De missie is vervuld, althans voorlopig. Er rest ons immers nog zo'n 3.000 kilometer. Er kan dus nog vanalles gebeuren."
De Belgen raakten allemaal aan de finish.
Vandaag volgt een nieuwe lange en snelle etappe tussen Waha en Khofra over 647 km, waarvan 610 als snelheidsrit.
f Basketbal
De data van de playoffs liggen vast: de eerste ronde op 25, 27 en 29 april, de tweede op 2, 4 en 6 mei, de finale op 9, 11, 13, 16 en 18 mei.
Mike Van Kersschaever, zoon van Lucien, vervangt bij Blankenberge coach Roger De Koster.
f Boksen
De Britse vrouwenvereniging 'Justice for Women' heeft van het Britse Hooggerechtshof ongelijk gekregen in haar kortgeding om Mike Tyson uit Groot-Brittannië uit te wijzen wegens zijn eerdere veroordelingen na seksuele misdrijven.
De gokgrage Britten geloven niet in Julius Francis. Bookmaker William Hill heeft nog maar vier weddenschappen ontvangen die de Britse bokser Julius Francis op 29 januari in Manchester zien winnen tegen Mike Tyson.
f Handbal
Patrick Catteeuw is twijfelachtig voor de WK-kwalificatie-interland vandaag in Griekenland. België verloor zijn eerste vier wedstrijden. Diethard Huygen zal de return dit weekend missen wegens clubverplichtingen met Nettelstedt.
f Judo
De Europese bond heeft een commissie aangesteld die het omkopingschandaal tijdens de Europacupfinale in Roemenië gaat onderzoeken. Drie refs kregen in november na het tornooi elk een enveloppe met 120.000 fr.
Zeven Belgische vrouwen nemen het komende weekend in Moskou deel aan het eerste A-tornooi waar punten gesprokkeld kunnen worden voor deelname aan de Olympische Spelen van Sydney. Het valt op dat er drie categorieën zijn waarin telkens twee deelneemsters worden uitgestuurd. De concurrentie voor een olympische selectie wordt dus groot.
De selectie: -48 kg: Ann Simons en Ilse Heylen; -52 kg: Inge Clement; -56kg: Marisabel Lomba en Sophie Lutyn; -78 kg: Heidi Rakels en Catherine Jacques.
f Mountainbike
Bart Brentjens heeft een nieuwe begeleider: schaatscoach Peter Müller. Brentjens werkte tot begin vorig jaar samen met oud-renner Gert-Jan Theunisse, met als hoogtepunt het veroveren van de gouden medaille tijdens de Olympische Spelen in 1996 in Atlanta.
f Ruitersport
Philippe Loncin heeft de Grand Prix gewonnen op de jumping in het Oostenrijkse Kossen. Loncin verwees in de barrage de Zwitsers Freimuller en Melliger naar rang twee en drie. Elke Lens won ook een proef in Kossen.
f Squash
Tine Hannes is in Brussel Belgisch junioreskampioene (-19 jaar) geworden voor Ans Van Doninck en Maud Van Maldeghem.
f Tennis
De Brit Greg Rusedski maakt geen deel uit van de team dat komende maand in voorronde van de wereldgroep van de Daviscup aantreedt tegen Tsjechië. Kapitein David Lloyd zei dat de gewezen Canadees niet hersteld is van een operatie aan de voet. Tim Henman krijgt nu ofwel Jamie Delgado of Arvind Parmar naast zich.
Olivier Rochus heeft de tweede ronde bereikt van het Futures-tornooi in Angers met een 6-3, 7-6 zege in de openingsronde tegen de Fransman Grégory Girault. Volgende tegenstander van de jongere broer van Christophe is de Tsjech David Miketa (ATP 178).
f Veldrijden
Sven Nijs blijft het UCI-klassement stevig aanvoeren. In de stand is het verschil met naaste achtervolger Mario De Clercq uitgegroeid tot 764 punten.
f Zwemmen
De 17-jarige Australiër Ian Thorpe heeft in Sydney het wereldrecord op de 200 m vrije slag korte baan verbeterd. Hij tikte aan in 1'42"54. Het oude record stond met 1'43"28 ook al op zijn naam. Zijn landgenote Susie O'Neill verbeterde eveneens haar eigen wereldrecord korte baan over de 200 m vlinderslag. 2'04"16 is de nieuwe toptijd.
f Wielrennen
De voorstelling van de Italiaanse ploeg Mapei - Quickstep is vrijdag vanaf 10u00 'live' te volgen op hun officiele website www.mapei.it/worldcycling. Fans en journalisten kunnen tijdens de voorstelling tussenkomen en vragen stellen via e-mail.
De Nederlander Koos Moerenhout won in Adelaide de eerste etappe in de Tour Down Under, een Australische rittenkoers. Moerenhout, overgenomen van Rabobank, bezorgde zijn ploeg Farm Frites (ex-TVM) de eerste zege van het seizoen.
De anti-dopingcommissie van het Italiaans Olympisch Comité (CONI) heeft voor zaterdag verschillende renners opgeroepen. Het gaat ondermeer om Gianni Faresin, Gianluca Bartolami, Alessandro Bertolini en Ivan Gotti.
De omlopen in het Bretoense Plouay, waar van 9 tot 15 oktober het WK op de weg doorgaat, zijn definitief goedgekeurd.
Basis vormt de omloop van de Grand Prix Ouest-France in Plouay. "Geen bergachtig traject, maar toch zijn er drie hellingen. Sportief kan dat tellen", aldus Jean-Marie Leblanc, lid van de commissie elite wegrenners.
Nu in het nieuws