Concentra, Roularta en Mercator vormen drukkerijgroep van Europees niveau

Print
Concentra Grafische Groep gaat samen met Roularta Media Groep en Mercator Press een nieuwe gemeenschappelijke groep vormen onder de naam Mercator Printing Group. De drie vormen samen een drukkerijgroep met een (geconsolideerde) omzet van ongeveer 9 miljard frank en 968 voltijdse medewerkers. De nieuwe groep hijst zich meteen op Europees niveau. De drie partijen, die elk een derde in de nieuwe groep zullen hebben, tekenden gisteren in Brussel daartoe een overeenkomst.
BR>Mercator Printing Group zal door één management worden geleid en beschikken over vestigingen in Antwerpen, Lier, Hasselt, Jabbeke, Roeselare en Neuville-en-Ferrain (net over de grens in Frankrijk). De individuele drukkerijen blijven behouden.
De afspraken tussen de drie groepen moeten nog groen licht krijgen van de raad van mededinging, die erover moet waken dat de organisatie de markt niet verstoort. Hij moet zich in principe binnen de 45 dagen uitspreken, maar de partners verwachten op dit vlak niet meteen problemen.
Als benaming is gekozen voor 'Mercator', onder meer omwille van de internationale uitstraling ervan. Mercator Printing Group wordt meteen de eerste grote concentratiebeweging in het versnipperde Belgische drukkerijlandschap, en heeft alle drukprocédés in huis.

Internationaal


De bedoeling is om met Mercator Printing Group op technologisch vlak mee te kunnen met de modernste ontwikkelingen. Door de schaalgrootte zal de groep ook grotere internationale orders aankunnen. Leo Claeys, vice-voorzitter van het beursgenoteerde Roularta Media Group: "Deze samenwerking is geïnspireerd door de concentratiebewegingen in Nederland, Frankrijk, Italië en Duitsland. Drukken is bovendien een erg kapitaalintensieve bezigheid, met zijn drieën staan we op dat vlak ook sterker."
Volgens afgevaardigd bestuurder Frank Bogaert van Mercator Press (niet te verwarren met de verzekeraar) is dit een belangrijke stap voor de familiale onderneming (in handen van de families Adriaen en Bogaert): "We gaan nu van een familiaal bedrijf naar een grotere internationale onderneming. Daarmee vermijden we alleen achter te blijven en geven we de volgende generatie de kans om buiten de familie te treden."
Peter Baert, iPresident van Concentra Holding, benadrukt vooral de groeikansen van de nieuwe groep: "Door de synergie-mogelijkheden kunnen we aan een snel tempo groeien, ook door nieuwe overnames en/of samenwerkingsverbanden. Om die groei op financieel vlak te ondersteunen, zullen we op termijn bijkomend kapitaal moeten aantrekken: ofwel door private plaatsingen, ofwel door een beroep te doen op de beurs." Voor het personeel van de drukkerijen ziet Baert vooral voordelen door de grotere en stabielere omgeving.

MEEST RECENT