Nederlandse ondernemers kopen stroom in België

Print
De Nederlandse energiebedrijven kunnen de komende jaren een massale uittocht van zakelijke klanten verwachten. Zij verlaten hun traditionele stroom- en gasleverancier en gaan op zoek naar een nieuwe, goedkopere aanbieder. Dat blijkt uit het gisteren gepubliceerde rapport 'Trends in Energy 2001' van Cap Gemini Ernst & Young.
BR> Vijfentachtig procent van de zakelijke energieklanten denkt aan een overstap. Ze rekenen op een stevige prijsdaling, al denkt het merendeel dat die niet meer dan 25 procent zal bedragen. Volgend jaar mogen 60.000 middelgrote bedrijven hun eigen stroom- en gasleverancier kiezen. Velen bundelen hun krachten in inkoopcombinaties, zoals LTO Nederland en de Metaalunie. De zes miljoen huishoudens en kleine bedrijven mogen pas in 2004 hun eigen stroom- en gasleverancier kiezen. Desondanks geven energiebedrijven nu al veel meer uit aan reclame en marketing: vorig jaar was dat zes keer zoveel als in1999.
Van de grootverbruikers heeft 30 procent al de overstap gemaakt naar een andere leverancier. De helft is naar een buitenlandse aanbieder gegaan. Nederland telt inmiddels enkele tientallen buitenlandse aanbieders (zoals het Duitse E.on, het Spaanse Endesa en het Belgische Electrabel) die willen profiteren van de openstelling van de markt voor energie.

.

Nu in het nieuws