Slechts twee kandidaten voor Franse UMTS-licenties

De Franse regering heeft dinsdag een nieuwe tegenslag moeten verwerken in de procedure voor het verstrekken van vergunningen voor snelle mobiele telefonie (UMTS). Ook Bouygues Telecom besloot immers om zich geen kandidaat te stellen omdat de kosten te hoog zijn. Daardoor zijn er nog maar twee kandidaten voor vier licenties.

BELGA

BR> Vorig week woensdag besloot het consortium ST3G, een samenwerkingsverband tussen Suez Lyonnaise des Eaux en het Spaanse Telefonica, om dezelfde redenen om geen bod uit te brengen. "Bouygues Telecom vindt dat de voorwaarden voor het verwerven van een licentie potentiële kandidaten afschrikken", zo verklaarde het bouwconcern Bouyges, moeder van de gelijknamige gsm-dochter.

De Franse regering wil de UMTS-vergunningen verstrekken via een zogeheten 'schoonheidswedstrijd'. Daarbij staat de prijs van een vergunning (4,95 miljard euro nvdr) al vast en worden de kandidaten beoordeeld op de kwaliteit van de biedingen. Milieu-aspecten en werkgelegenheid kunnen doorslaggevend zijn. Mochten er daadwerkelijk maar twee telecombedrijven meedingen, dan loopt de Franse staatskas bijna 400 miljard frank mis.