Daems bedreigt Sabena-personeel

Print
Rik Daems, als federaal minister bevoegd voor overheidsbedrijven, heeft maandagavond tijdens de nieuwjaarsreceptie van de VLD in Leuven zijn dreigement herhaald aan het adres van het Sabena-personeel. Indien het personeel niet "zijn verantwoordelijkheid opneemt" en geen akkoord sluit met de directie over de uitvoering van het sociale luik uit het herstelplan Blue Sky voor de verlieslatende luchtvaartmaatschappij zal de Belgische regering niet met vers geld over de brug komen om Sabena van het faillissement te redden.
BR> Met het herstelplan is een totaalbedrag van 30 miljard frank gemoeid. Dit omvat vers geld van de aandeelhouders SAirGroup (6 miljard frank) en de Belgische staat (4 miljard frank), opbrengsten uit de verkoop van activa en allerhande besparingen.
Daems zei maandag in Leuven dat de Belgische regering zich slechts geëngageerd heeft "onder de uitdrukkelijke voorwaarde dat het bedrijf terug rendabel wordt" en dit kan volgens de minister enkel "als ook het personeel zijn verantwoordelijkheid opneemt". "Een bedrijf dat jaar na jaar verlies maakt op structurele basis heeft geen reden van bestaan meer in deze moderne economie. Daar kan je als normaal beleidsvoerder niet achter blijven staan want het gaat om belastingsgeld van ons allemaal. Ik hoop dat degenen die het moeten horen luisteren. Voor Sabena is het nu niet meer 5 voor 12, het is al 1 na 12", aldus de minister.

.

Nu in het nieuws