Franse acteur Jean-Pierre Aumont overleden

Print
De Franse acteur Jean-Pierre Aumont is maandagavond in zijn woning in Saint-Tropez op 90-jarige leeftijd aan een hartaanval overleden. Aumont behoorde - samen met Charles Boyer - tot het zeldzame slag Franse acteurs dat het ook in de Verenigde Staten maakte, zowel op Broadway als in Hollywood.
BR> Aumont maakte zijn debuut op de planken in 1930 als Oidipoes in het stuk 'La Machine Infernal' van Jean Cocteau. Zes jaar later maakte hij in 'Lac aux Dames' van Julien Duvivier zijn filmdebuut. Tijdens de hoogtijdagen van het Franse realisme speelde hij ook in 'Drole de drame' van Marcel Carné en in 'Maria Chapdelaine' van Louis Duvivier.
Als Franse jood besloot Aumont - zijn echte naam was Salomons - bij het begin van de Tweede Wereldoorlog naar de VS te emigreren. Daar kende hij onmiddellijk succes op Broadway, waar hij twee jaar lang naast Vivien Leigh optrad in 'Tovaritsj' (Kameraad). Hij nam dienst bij de Forces françaises libres, vocht in Noord-Afrika en Italie en nam deel aan de landing in Zuid-Frankrijk. Dat leverde hem het Kruis van Verdienste op.
Zijn grootste naambekendheid dankt Aumont allicht aan zijn rollen in de klassieker 'La Nuit américaine' (1972) van Francois Truffaut, de musical 'Lili' (1953) en 'The Devil at Four O'Clock', waar hij samen op het witte doek verscheen met Spencer Tracy en Frank Sinatra. Zijn laatste filmrollen speelde hij in 1995 in 'The Proprietor' van Ismaïl Merchant en de historieprent 'Jefferson in Paris' van James Ivory.
In 1991 werd Aumont onderscheiden met een ere-César voor zijn levenswerk. Aumont huwde tweemaal: in 1943 met de Spaanse actrice Maria Montez en in 1956 met de Italiaanse Marisa Pavan, eveneens een actrice.

.

Nu in het nieuws