Kastanjebomen Dageraadplaats moeten weg

Print
Een dertigtal paardenkastanjes op de Antwerpse Dageraadplaats moet tegen de vlakte. De wortels van de bomen hebben te weinig plaats en verkeren daardoor in erbarmelijke staat.
BR> Het probleem wordt dinsdagavond aangekaart op de vergadering van Werkgroep Zurenborg, een vereniging van buurtbewoners. "Sommige van die bomen zijn meer dan 100 jaar oud. Als ze tegen de vlakte gaan, zal het plein er helemaal anders uitzien", zegt Ronald Gestels van de werkgroep.
In totaal staan er 42 bomen op de Dageraadplaats. Daarvan zijn er nog maar 10 in goede conditie. De wortels van de bomen hebben te weinig plaats. Normaal hebben ze minstens één meter diepgang nodig. De ondergrond van de Dageraadplaats is daarvoor ongeschikt. Daardoor verzwakken de bomen en zijn ze minder resistent tegen schimmels. Ook de stabiliteit van de kastanjes loopt gevaar. Kappen is zo goed als zeker de enige oplossing. Dinsdagavond overleggen de buurtbewoners met stadsarchitect Jan Verhaert over de mogelijke opties voor het plein.

.

Nu in het nieuws