Broer en zus in 'Flikken'

De eerste reeks van

Flikken

is zondag aan zijn einde toe. Een van de meest opgemerkte castleden is Cahit Ölmez, de sympathieke motard Selattin. Ölmez is een Nederlands-Turks acteur, en was niet bekend bij de Vlaamse kijker. Kader Gürbüz, die zijn zus Mirhiban speelt, is een vertrouwd gezicht voor liefhebbers van de Ketnet-reeks

W817

.

Jaak Vandyck

BR>Kader Gürbüz, ooit de Vlaamse kandidate voor de rol van Scarlett O'Hara in

Gone With the Wind, deel 2

, speelt in

Flikken

een bijrol als de zus Selattin. Toch had ze vorige week een belangrijk aandeel in de twaalfde aflevering, toen ze als huisarts betrokken was bij de dood van een junkie.

We hoorden haar in rad Turks praten met haar 'broer'. Dat was niet zo evident want Kader Gürbüz verstaat wel Turks, maar spreekt het zelf niet. Haar vader sprak Turks tegen haar, maar zij antwoordde hem in het Nederlands. De moeder van Kader is een Vlaamse en als kind verbleef ze veel bij haar Vlaamse grootouders. Ze ging in Gent naar school en naar het conservatorium.

"Cahit moest me helpen met de Turkse zinnetjes", zegt ze. "Het was de eerste keer dat ik in het Turks speelde. Ik wou me vooral niet belachelijk maken tegenover mijn vader en de Turkse gemeenschap. Doe ik het wel goed?, vroeg ik elke keer opnieuw aan Cahit. Hij lachte me uit. Je spreekt Turks zoals een Vlaamse die Turks probeert te spreken, plaagde hij."

Kader Gürbüz heeft soms rollen geweigerd omdat ze niet als Turkse gecast wou worden. "Op zich is daar niks mis mee", legt ze uit, "maar als je niet oppast, zit je voor je het weet in een hokje waar je niet meer uit raakt."

Moeilijk

Cahit Ölmez woont tijdelijk in Gent, maar is een Nederlandse acteur die in '89 afstudeerde aan de Toneelschool van Amsterdam. Hij zat in enkele tv-reeksen en films, maar was vooral actief in het theater. Dat iemand van Turkse afkomst meespeelt in een Vlaamse serie zou niet opmerkelijk mogen zijn, maar is het wel.

"Ik heb het daar een beetje moeilijk mee", zegt Cahit. "Nog voor ik iets heb gedaan, ben ik die Turkse acteur. Voor sommige mensen is het blijkbaar iets vreemds dat een Turk Brecht of Shakespeare speelt. Ik vraag me af waarom. Door het op die manier voor te stellen, word ik opgezadeld met een verantwoordelijkheid die ik niet wens te dragen. Ik ben helemaal niet van plan een gemeenschap van 75 miljoen Turken te vertegenwoordigen. Dat kan ik niet, dat is onmogelijk."

"Ik ben wie ik ben, dat wil zeggen een acteur die zijn werk zo goed mogelijk probeert te doen. Selattin is een rustige, ietwat introverte figuur die over flink wat geduld beschikt om elke dag met een praatjesmaker als Vanneste op te trekken, maar dat is een rol. Je legt er een stuk van je persoonlijkheid in, maar meer dan een rol is het niet."

Flikken, TV1, zondag, 21.15u