Welvaart en protest kleuren 'golden sixties'

BRUSSEL -

In de jaren zestig steeg de levensstandaard en werden we overspoeld met nieuwe comfortproducten. Maar tegelijkertijd groeide het protest tegen de uitwassen van de consumptiemaatschappij. Dat welvaart en contestatie elkaar in ons land hebben bevrucht, wordt aangetoond op een ruim gedocumenteerde expositie in Brussel. De doorrookte stem van Ferre Grignard en de hemelse klanken van Soeur Sourire konden hun boodschap wereldwijd verkondigen dankzij het succes van de transistorradio en de televisie, die zowat in elk huisgezin een ereplaats verwierven. Ook de studentenbeweging kon zich maar ontplooien omdat via studiebeurzen alle lagen van de bevolking toegang kregen tot de universiteit.

Ludo Dosogne

BR>Anderzijds beïnvloedde de tegencultuur de maatschappij. De democratisering van het onderwijs, de seksuele bevrijding, de vrouwenemancipatie en de onbevangen kijk op religie en geloof zorgden zowel op het platteland als in de stad voor ingrijpende veranderingen. De tentoonstelling in de ASLK opent niet toevallig met beelden van Expo'58, die in het teken stond van de relatie tussen techniek en vooruitgang. Daar werden immers de kiemen gelegd voor de mentaliteitsverandering in de jaren zestig. De samenstellers sluiten hun overzicht af bij het jaar 1973. Dan breekt immers de oliecrisis uit, die dramatische gevolgen had voor de werkgelegenheid en de algemene koopkracht. De uitstalramen geven een gevarieerd tijdsbeeld. Opzichtige minirokjes lagen even goed in de markt als pantalons met wijde olifantenpijpen.

De gebloemde jurken lijken echter even gedateerd als de psychedelische kostuums en de sobere John Lennon-brilletjes. Met behulp van view masters wordt het verleden herleid tot een voorbijflitsende diareeks. De belangrijkste feiten worden op de tentoonstelling chronologisch geïllustreerd met zorgvuldig geselecteerde beelden van persfotografen. Kriskras zijn schermen opgesteld voor historische televisiejournaals. Heel uitgebreid komen film, reclame, mode, architectuur en design aan bod. Sixtiesmuziek en legendarische platenhoezen vormen de rode draad. Terwijl in de jaren vijftig goedgelovigheid en gehoorzaamheid de norm waren, durfden de meeste Belgen na de stille omwenteling van de sixties wel duchtig kritiek leveren op kerk, staat en maatschappij.

'Golden Sixties in België', in ASLK galerij, Kreupelenstraat 12, Brussel. Van dinsdag tot zondag van 9u30 tot 18u. Nog tot 30 januari. Info:02/228.71.68.

Vastgoed

Jobs in de regio