Rob eenzaam aan de top

BRUSSEL-

"In de Top 50 van het jaar worden de eerste acht plaatsen bezet door programma's van TV1. "Ik zou zeggen: proficiat aan TV1," zegt VTM-woordvoerder Mark Vanlombeek. "Wij investeren in

alle

dagen, niet in één dag van de week. "Die ene dag van de week dat we niet marktleider zijn, de zondag, behalen wij nog ruim 20 procent marktaandeel." Vorig jaar had VTM 'slechts' 24 programma's in de Top 50. Dat had toen te maken met het WK voetbal, dat 9 Canvas-programma's in de lijst hees. TV1 was toen met 17 titels vertegenwoordigd. Dit keer heeft VTM 34 programma's in de lijst, TV1 heeft er 15, Kanaal 2 één enkel (de enige voetbalwedstrijd trouwens, België-Marokko).

Raymond De Condé

BR>TV1-nethoofd Wim Vanseveren is blij met het resultaat maar is er niet euforisch over. "Dat zijn de gebakjes. Even belangrijk is het dagelijks brood, de dagelijkse programma's zoals

Blokken

,

Thuis

en

Man bijt hond

, die niet die hoge kijktoppen scheren maar waar een zender niet zonder kan. Want het is net zo goed aan die programma's te danken dat TV1 weer op de kaart staat." Hij wijst erop dat VTM een trouwer, vaster publiek heeft en dat TV1 harder voor z'n kijkers moet knokken omdat die selectiever zijn. Vanlombeek wijst op de ruimere spreiding van de VTM-middelen.

"Wij proberen alle dagen prominent aanwezig te zijn, in verschillende programmagenres. Dat wordt wel eens vergeten. We hebben de naam een pretnet te zijn maar als je de Top 50 overloopt, stel je vast dat er tien informatieve programma's in staan waarvan er acht van bij ons komen. Er staan vier sportprogramma's in de lijst: drie van VTM, één van Kanaal 2. Louter afgaande op die Top 50 zou je dus moeten concluderen dat we zowel op het gebied van informatie als op het gebied van sport koploper zijn."

Woestijnvis

De twee topprogramma's,

De XII werken van Vanoudenhoven

en

De mol

, komen allebei van productiehuis Woestijnvis. Vorig jaar was dat niet anders. Toen werden

De schalkse ruiters

en de eerste reeks krachttoeren van Vanoudenhoven enkel voorafgegaan door de match Nederland-België in het kader van de Wereldbeker voetbal. Die behaalde toen net geen 2 miljoen kijkers (1.979.954 om precies te zijn). Dit jaar bedroeg de hoogste score 1.837.400 kijkers. Vorig jaar waren er 45 programma's in de Top 50 met meer dan 1 miljoen kijkers. Dit jaar zijn er dat maar 22. Er is dus almaar meer versnippering. Er wordt ook een heel klein beetje minder tv gekeken. Vorig jaar 161 minuten per Vlaming per dag, dit jaar 154 minuten. Lag het aan de mooie zomer of is het het begin van een neerwaartse trend op het gebied van tv-kijken? Ook dat zal het jaar 2000 moeten leren.

Nu in het nieuws