Afscheid van twee vedetten

LOENHOUT -

Twee renners die de voorbije decennia de massa naar de veldritten in het Antwerpse lokten, waren Danny De Bie en Paul Herijgers. Beide werden ook wereldkampioen op een speciale manier. Danny was de eerste veldrijder die al rijdend over de balken ging. Zo kon hij in 1989 afstand nemen van Van der Poel die tweede eindigde. Dat zorgde voor een ommekeer in het veldrijden. Heel wat veldrijders gingen speciaal trainen om ook over de balkjes te springen. Vooral Sven Nys heeft dat onderdeel goed onder de knie.

A.V.L.

BR>Iedereen zal zich het schouderklopje van Paul Herijgers nog wel herinneren dat hij aan Richard Groenendaal gaf in het WK in Koksijde. Ook daar werd nadien nog veel over gesproken.

Ex-wereldkampioenen Danny De Bie en Paul Herijgers krijgen nog met moeite een contract aangeboden.

De Bie en Herijgers waren dé trekpleisters voor het veldrijden. Iedereen wou die twee op de affiche. Zij zorgden ervoor dat het parcours goed gevuld was met toeschouwers. Nu Nys en Bart Wellens voor het spektakel zorgen en België met Mario De Clercq ook een wereldkampioen heeft, krijgen Danny en Paul nog met moeite een contract aangeboden.

Geen Herijgers of De Bie aan de start in Rijkevorsel, Hoogstraten, Essen of Kalmthout. De enige wedstrijd waar Herijgers een contract kreeg was in Essen, maar hij werd ziek.

Vandaag, in Loenhout, krijgen de twee de kans om nog eens op het voorplan te treden. De Bie won driemaal in Loenhout. In 1989, '90 en '91 stond hij telkens op het hoogste trapje van het podium. In 1995 won Herijgers de Wereldbekerwedstrijd met grote voorsprong.

Voor De Bie is het vandaag zijn laatste wedstrijd in Loenhout. Na het seizoen stopt hij definitief. Voor Herijgers verandert er ook wat. Na de jaarwisseling wordt hij opnieuw amateur. Voor de supporters een extra stimulans om de twee vroegere protagonisten van het veldrijden aan te moedigen in Loenhout.

Nu in het nieuws