Loenhout vormt keerpunt voor De Bie en Herijgers

Veldrijden

A.V.L.

BR>

LOENHOUT -

Twee renners die de voorbije decennia de massa naar de veldritten in het Antwerpse lokten, waren Danny De Bie en Paul Herijgers. Beiden werden ook wereldkampioen op een speciale manier. De Bie was de eerste die al rijdend over de balken ging. Zo kon hij in 1989 afstand nemen van Van der Poel die tweede eindigde. Dat kreeg heel wat navolging: vooral Nijs heeft dat onderdeel goed onder de knie. Iedereen zal zich het schouderklopje van Paul Herijgers nog wel herinneren dat hij aan Richard Groenendaal gaf op het WK in Koksijde. Ook daar werd nadien nog veel over gesproken.

De Bie en Herijgers waren dé trekpleisters voor het veldrijden. Zij zorgden dat de omloop goed gevuld was met toeschouwers. Nu Nijs en Wellens voor het spektakel zorgen en België met Mario De Clercq ook een wereldkampioen heeft, krijgen De Bie en Herijgers nog met moeite een contract aangeboden.

Geen Paul of Danny aan de start in Rijkevorsel, Hoogstraten, Essen of Kalmthout. De enige wedstrijd waar Herijgers een contract kreeg was in Essen, maar hij werd ziek.

Amateur

Morgen in Loenhout krijgen de twee de kans om nog eens op het voorplan te treden. De Bie won driemaal in Loenhout. In '89, '90 en '91 stond hij telkens op het hoogste trapje van het podium. In 1995 won Herijgers de wereldbekerwedstrijd met grote voorsprong. Voor De Bie is het vandaag zijn laatste wedstrijd in Loenhout. Na het seizoen stopt hij definitief. Herijgers wordt na de jaarwisseling terug amateur.

Nu in het nieuws