"Ik word zeker niet de Verschueren van Geel"

Nieuwe manager Dimitri Mbuyu wil wel meer zijn dan marionet van Verbroedering

Bart Obbels

BR>

GEEL -

Verbroedering Geel is niet langer het marginale clubje in eerste klasse. Begin deze week werd met de aanstelling van sportief manager Dimitri Mbuyu de wil om de club professioneel te runnen bekrachtigd. "Maar", zegt de 35-jarige burger uit Lokeren, "ik word geenszins de Michel Verschueren van Geel. Mijn taak richt zich uitsluitend op het sportieve luik. Ik ben niet de man die bij wijze van spreken voor elke thuiswedstrijd de vaten bier gaat bestellen."

Geel

Voorzitter Vic Keersmaekers liet al meermaals horen dat hij walgt van de negatieve kritiek die zijn club de voorbije heenronde moest slikken. Als Geel straks overleeft, is het zijn beurt om terug te slaan. De jongste maanden wapende hij zich met Zefilho, Benediktsson en Mols en nu volgt een sportief manager. Eerder werd met Luc Verheyen gesproken, maar zoals veel spelers op de Belgische markt paste ook de ex-manager van Germinal niet in het beperkte budget van Verbroedering. Met Dimitri Mbuyu haalt Geel een leek in het vak binnen.

"Totaal onervaren zou ik mezelf niet noemen", zegt Mbuyu. "Ik zit al mijn hele leven in het voetbalwereldje en de jongste jaren kwam ik als spelersmakelaar aan de kost. Daarenboven is Geel geen onbekende club voor mij. Ik speelde hier drie jaar. Tussendoor ging ik een seizoen bij het Israëlische Netanya aan de slag. Ik ken het huishouden in het Leunen-stadion, want ik bleef steeds in contact met voorzitter Keersmaekers.

Ook de spelers zijn geen onbekenden. Met Versavel speelde ik nog samen bij Lokeren, met Mols bij Club Brugge en met Schuermans bij deze club. Daarenboven is dit de job waarvan ik al lang droomde. Voetbal is mijn leven en ik voelde dat ik als speler aan het uitbollen was."

"Ik ben niet de man die voor elke thuiswedstrijd de vaten bier zal bestellen."

Dimitri Mbuyu

Verbroedering was bereid Mbuyu een contract tot het einde van het seizoen te geven. Zijn aanstelling staat dus duidelijk in het teken van het behoud.

"Dat werd niet met zoveel woorden gezegd, maar de clubleiding zal me op het einde van het seizoen allicht hierop beoordelen", beseft hij. "Ik weet dat ik mijn nek uitsteek. Ik heb getwijfeld want omwille van deze job moest ik breken met het voetbal bij de Nederlandse amateurclub HSV Hoek. Drie keer trainen plus een wedstrijd: dat viel niet te combineren. Voorts moet ik mijn praktijk als spelersmakelaar volledig aan broer Didier overlaten. Ik wil de uitdaging aangaan en dan heb ik best geen andere dingen om de oren.

Veel tijd heb ik niet zodat ik inmiddels startte met verkennende gesprekken met spelers en trainers. Mijn taak is wel omschreven. Ik wil op de eerste plaats het klankbord worden van de spelers en trainers, en de schakel met het bestuur. Naar de buitenwereld is dat misschien niet merkbaar, maar er is hier intern veel werk aan de winkel. Kijk naar een Bruno Versavel. Uit zulk een speler kan je veel meer rendement halen. Je moet hem niet boven de ploeg zetten, maar wel laten aanvoelen dat hij belangrijk is. Dat soort dingen, daar ligt een deel van mijn taak.

Ik heb overigens de nodige bevoegdheden geëist bij de onderhandelingen. Ik heb aan het bestuur duidelijk gesteld dat ik niet de marionet binnen de club wil worden. Let wel, ik ga trainer Put niet commanderen maar wel adviseren als dat nodig blijkt."

Als ex-speler van onder Lokeren, Standard, Club Brugge, Waregem en Antwerp kent Dimitri Mbuyu de vereisten om een ploeg te laten overleven in eerste klasse.

"En die zijn er bij Geel", zegt hij. "Lommel, Beveren, Harelbeke, Charleroi en Sint-Truiden zijn niet beter dan Geel. Als we eerstdaags de targetman vinden die deze ploeg ontbeert en vervolgens het maximale rendement uit iedere speler kunnen halen, moeten we straks minstens twee ploegen achter ons laten."

Dimitri Mbuyu

Geboortedatum:

31.10.1964.

Start als voetballer:

in Lokeren in 1972.

Start als profvoetballer:

1982.

Clubs als speler:

Lokeren, Standard, Club Brugge, Waregem, Antwerp, Geel.

Hoogtepunt als speler:

bekerfinale met Standard (1988).

Huidig beroep:

spelersmakelaar.