"Het verzadigingspunt is bereikt"

Bondscoach Eric De Vlaeminck pleit voor betere spreiding veldritten maar vreest niet voor Belgische WK-kansen

Guido Roelants

BR>

LOENHOUT -

Vorige zondag Diegem, gisteren Veldegem, vandaag Loenhout, morgen Surhuisterveen, zondag Baal. Met vijf crossen in acht dagen is dit de drukste week van de veldritwinter. Dreigt, na een al erg drukke maand, de verzadiging? Of kan er nog wat bij? We vroegen het bondscoach Eric De Vlaeminck.

"De wedstrijden zitten deze week te dicht op mekaar, en ook de rest van het seizoen volgen de belangrijkste afspraken elkaar te snel op. Een echte spreiding van september tot eind februari zou veel beter zijn", meent de coach.

Gazet van Antwerpen: Zouden meer midweekwedstrijden geen oplossing zijn? Bewijst het succes van Loenhout niet dat het kan?

Eric De Vlaeminck:

In de zomermaanden, als de wedstrijden aan kermissen verbonden zijn, kan dat. Voor het veldrijden geloof ik daar niet echt in. Loenhout is een succes omdat het tussen Kerstmis en nieuwjaar valt. Als ze op een woensdag in november organiseren, zou de belangstelling een stuk lager liggen.

"De organisatoren moeten, als hun budget beperkt is, zelf keuzes maken."

Eric De Vlaeminck

De karrenvracht Belgische medailles op de voorbije WK's heeft de publieke belangstelling nog doen toenemen, er komen meer wedstrijden rechtstreeks op tv, organisatoren zwaaien met steeds grotere cheques, toppers en subtoppers stellen steeds hogere financiële eisen. Dreigt het kleine veldritwereldje niet het slachtoffer van het eigen succes te worden?

Ze moeten het natuurlijk binnen de perken houden, maar ik denk niet dat we op dit moment in de gevarenzone zitten. De organisatoren klagen dat ze te veel startgelden moeten betalen, maar ze willen allemaal iedereen aan de start hebben. Tja, dat kan natuurlijk niet. De renners proberen zoveel mogelijk uit de brand te slepen en wie ben ik om daar kritiek op te hebben. De organisatoren moeten, als hun budget beperkt is, zelf keuzes maken.

Je hebt begrip voor de renners die zoveel mogelijk aan de bak proberen te komen, maar brengen die hun voorbereiding op het WK (eind januari in het Nederlandse Sint-Michielsgestel, nvdr) niet in gevaar?

Tja, het saturatiepunt is zeker bereikt. Ik heb er al op gewezen dat ze moeten opletten dat er straks geen Fransman of Zwitser met de regenboogtrui gaat lopen. Ik wil niemand een steen werpen, want het is al een mooi seizoen geweest. Maar er zijn er een paar die momenteel op een slappe koord dansen. Ze worden wel voorzichtiger. Als ik zie dat het op een selectief parcours als dat van Diegem rondenlang wachten is op echte afscheiding, dan weet ik dat er niet met de krachten wordt gewoekerd.

"Het programma van Sven Nys is niet overladen."

Eric De Vlaeminck

Of het is een teken dat ze moe aan het worden zijn?

Ik hoop van niet.

(Lacht.)

Je bent niet bang dat er straks op het BK en WK verrassingen uit de bus komen?

Op dit moment niet, al weet je nooit. Maar zeker bij de beloften gaan we met de sterkste ploeg aan de start staan. Wellens, Vannoppen, Commeyne, Vanthourenhout: wie gaat ons kloppen? Die jongens zijn zeker niet over hun hoogtepunt.

Durf je hetzelfde van Sven Nys zeggen?

Ja. Ik weet hoe en wat hij in de voorbije weken heeft getraind en ik ken zijn programma tot het WK. Dat is niet overladen.

De Belgen kunnen volgend maand probleemloos naar Sint-Michielsgestel?

Ja, want je moet de vraagtekens die bij het drukke programma van deze week worden geplaatst een beetje relativeren. De kalender zit op dit tijdstip van het seizoen al enkele jaren eivol en de jongste twee WK's stonden we er toch.

Nu in het nieuws