"Verrassingen lijken uitgesloten"

Bart Wellens blaast stof van regenboogtrui in speciale beloftenwedstrijd

Guy Vermeiren

BR>

VORSELAAR -

Gisteren winnaar in Veldegem, straks op het middaguur aan de slag in Loenhout, morgen ploeteren in Surhuisterveen: Bart Wellens krijgt tussen Kerst en nieuw - net zoals de rest van het gild - nauwelijks tijd om adem te halen. "Overdreven, als je 't mij vraagt", zegt de man die vandaag het stof van zijn regenboogtrui mag blazen voor een speciale beloftenwedstrijd. "Iedereen wil zijn veldrit in de kerstperiode organiseren, lijkt het. Daar is niemand mee gediend. Maak het seizoen in godsnaam dan toch één maand langer."

Bart Wellens kijkt straks tegenstand uit Nederland, Zwitserland, Tsjechië, Duitsland, Frankrijk, Japan, Engeland, Luxemburg, Polen, Italië en Zweden in de ogen. Een gegeven waar de regerende beloftenwereldkampioen overduidelijk geen seconde slaap voor laat. De Kempenaar beschouwt de veldrit van vandaag niet als een generale repetitie voor het wereldkampioenschap in Sint-Michielsgestel.

"Dat WK laat nog een aantal weken op zich wachten", klinkt het nuchter. "Tussen vandaag en het slotweekeinde van januari kan nog veel gebeuren. Of ik de internationale tegenstand ken? De beteren van het lot wel, ja. Toch verwacht ik dat de Belgen me in Loenhout het meeste werk zullen bezorgen. Jongens als Vannoppen en Commeyne fiets je niet

freewheelend

op achterstand, weet je. Wat de rest betreft: vorig jaar kwamen er in Loenhout een paar Tsjechen aardig uit de hoek. Wie weet komen die jongens straks weer verrassend voor de pinnen. De Zwitsers zijn zwak, de Nederlanders kom ik op alle koersen tegen: al bij al zou het me toch verbazen als ik voor verrassingen kom te staan."

Het lopende seizoen stond voor Wellens tot dusver grotendeels in het teken van rug- en knieproblemen. Het eerste euvel lijkt voltooid verleden tijd, het tweede probleem blijft, zij het sluimerend, aanwezig tekenen.

"Ik zoek straks (gisterenavond, nvdr) nog een kinesist op. Met tendinitis kan je niet voorzichtig genoeg zijn. Of het onverstandig is om drie opeenvolgende dagen te fietsen? Dat wijst de toekomst wel uit. Ik leef van dag tot dag, rij voor geen enkel klassement. Dat houdt de druk enigszins van de ketel. Akkoord, misschien hypothekeerde ik mijn kansen voor Surhuisterveen door in Veldegem voluit te gaan, maar wat ik héb pakken ze me niet meer af. Ik heb mijn bedenkingen bij die overvolle kalender, maar aan de andere kant: in de Tour zitten de renners nog een pak méér opeenvolgende dagen op de fiets. Een wetenschap die troost brengt in deze drukke dagen."

Wellens sterkste in kniehoge modder

Veldrit in Veldegem

VELDEGEM -

Dat Bart Wellens thuis is op alle terreinen, toonde de Vorselaarse belofte gisteren in Veldegem. Na een spannend gevecht in bijna kniehoge modder haalde Wellens het met een dikke halve minuut van Mario De Clercq.

Het was De Clercq die er onmiddellijk driest tegenaan ging. Misschien delfde De Clercq met die blitzstart zijn eigen putje. De honderd meter voorsprong die hij bij elkaar harkte, verdween als sneeuw voor de zon. Bij het ingaan van de tweede ronde had Wellens hem al bij het nekvel.

En Wellens trok in het offensief. Beukend en woekerend met de krachten klauwde hij in het modderbad een voorsprong van 25 seconden bij elkaar. Tot zijn inspanningen hem zuur leken op te breken. Na driekwart wedstrijd kreeg hij ogenschijnlijk een lelijke dreun en verkleinde De Clercq de kloof tot vijf seconden. "Soms moet je het slim aan boord leggen. Ik liet De Clercq de indruk dat ik kapot zat. Toen het verschil nog een dikke vijftig meter bedroeg, ben ik er voluit tegenaan gegaan", zei de winnaar.

David Willemsens toonde zich voor de derde plaats sterker dan Vanthourenhout en Vandaele.

De uitslag:

(47 A-renners) 1. Bart WELLENS (Vorselaar) in 58min. 04sec.; 2. Mario De Clercq op 27''; 3. David Willemsens 36''; 4. Sven Vanthourenhout 46''; 5. Peter Willemsens 1'01''; 6. Kipcho Volckaerts 1'06''; 7. Geert Vandaele (Staden) z.t.; 8. Marc Janssens 1'27''; 9. Danny De Bie 1'34''; 10. Tadeusz Korzeniewski (Pol) 2'30''; 11. Kris Wouters 3'33''; 12. Pascal Van Riet 3'41''; 13. Kurt De Roose 4'; 14. Rudi Van de Sompel 4'10''; 15. Pawel Cierpikowski (Pol) 4'45''; 16. Nico Henderickx 5'21''; 17. Bj”rn Rondelez 5'27''; 18. Tom Pijnaert z.t.; 19. Radoslaw Czapla (Pol) 6'; 20. Jaak Eeckhout 6'13''; 21. Andrew Vancoillie 6'30''; 22. Nico Clarysse 6'43''; 23. Shaun Snodden (GBr) 7'04''; 24. Marek Cichosz (Pol) 7'20''; 25. Daniel Booth (GBr) 7'45''; 26. Gery Teugels 1 ronde.

Nu in het nieuws