Voorzichtige Kris Cleeren pakt Grote Prijs

MECHELEN -

In het holst van de nacht (maandag op dinsdag) heeft Hasselaar Kristof Cleeren de Grote Prijs van Mechelen gewonnen. Gisteravond won hij de kwalificatieproef voor de World Cup. De twintig besten van die proef komen vandaag de arena in voor de wereldbekerproef. Natuurlijk waren er nog andere springproeven. Stefan Corten (Diest) won de krachtproef, terwijl Ludo Philippaerts maandagmiddag een jachtparcours voor zijn rekening nam.

J.H.

BR>

Ruitersport

Vier ruiters kregen tijdens de Grand Prix een foutloze omloop voor mekaar. Belgisch kampioen Kristof Cleeren was een van hen. Als tweede 'barrageklant' keek Kris een beetje de kat uit de boom. Bingo natuurlijk. "Het was verdorie een moeilijke proef", verhaalt Cleeren. "Vooral de driesprong en de laatste hindernis wogen door. Mijn paard Jux is in vorm, maar ik had meer foutlozen verwacht. Toen er maar vier foutlozen bleken te zijn, wist ik wat ik moest doen. Geen risico's nemen natuurlijk. Ik durfde ook niet. De obstakels stonden hoog. Uiteindelijk was de beker toch voor mij. Voor mij is dit concours dan ook geslaagd. Wat straks de werelbekerkwalificatie ook zal geven.”

World Cup

Klokslag acht uur gisteravond werd het startsein gegeven voor de kwalificatieproef van de World Cup. Bij het ter perse gaan stond de Nederlander Dubbeldam nog aan de leiding. Meer dan 20 combinaties moesten toen nog de piste in. Veel zou er niet meer veranderen. Het parcours oogde moeilijk. "Klopt", beaamde Philippaerts die struikelde op hindernis nummer negen. "Geeft niets, als ik woensdag maar van de partij ben, is alles in orde. Dit parcours ligt me niet. Te veel draaiwerk."

Intussen reed Helsen (Herentals) een foutloos parcours. "Fantastisch", zuchtte de 49-jarige Helsen. "Maar 't was niet simpel. Ik ben dan ook heel tevreden."

Peter Van Broekhoven reed de prestatie van Philippaerts naar de tabellen. "

Klotenfout

", aldus Van Broekhoven. "Ik had iets rustiger moeten rijden, maar ik ben tevreden. Heel tevreden. Als je ziet vanwaar wij zijn teruggekomen."

Wereldbeker dressuur voor Arjen Teeuwissen

MECHELEN -

Arjen Teeuwissen uit 's-Gravenwezel heeft gisteren de wereldbekerproef dressuur gewonnen. De man woont wel in het Antwerpse, maar rijdt onder Nederlandse vlag. Het was dan ook het dagje van de Nederlanders in België. De eerste dressuurproef werd gisteren gewonnen door Jeannette Haazen. Deze Nederlandse amazone woont in Neeroeteren.

Tina Lund wint zware toer

Juniores

MECHELEN -

De Deense Tina Lund triomfeerde in de zware toer bij de juniores en young riders. Heel vroeg op de morgen had de Waal Guery de zege al op zoek in de lichte toer. Zes ruiters uit de zware toer konden het strafblad gaaf houden. Maar de tijd telde mee. Nico Matton nestelde zich als eerste Belg op de tweede plaats.

Pessoa wint Eric Wauters-trofee

MECHELEN -

Ter nagedachtenis van Eric Wauters hebben zijn collega's-ruiters een trofee gecreëerd die zijn naam draagt. Uit de genomineerden, Ludger Beerbaum, Willi Melliger en Rodrigo Pessoa, werd deze laatste, een Braziliaan die veel in Brussel verblijft, gekozen als eerste winnaar van de Memorial Eric Wauters.