"Maaseik werkt voort richting Europese top"

Kan Anders Kristiansson, coach van de landskampioen, nationale ploeg vooruithelpen?

L.P.

BR>

SINT-NIKLAAS -

Maaseik-coach Anders Kristiansson toonde zich na het Flanders Volley Gala een heel gelukkig man. In de vier wedstrijden die Maaseik afrondde, forceerde de Belgische landskampioen twee overwinningen.

Volleybal

"We verslaan in de schiftingen de nationale ploeg van Nederland - de latere tornooiwinnaar - en de eergierige Russen uit Belgorod. Bovendien hebben we de Italiaanse A-1 topper Valleverde Ravenna en de All Stars Praha (Lebl was ziek op de derde dag) nauwelijks een spatje overschot gegund. Het was allemaal kantje-boordje. We realiseren dat zonder vier beschikbare basisspelers. Ik ben een hele Zweed, maar ik ben ook een halve Belgische chauvinist. Kom op, dit Maaseik werkt naarstig voort naar de Europese top."

"Er had veel meer ingezeten, maar ik moest hier aantreden met een afgeslankte ploeg", geniet top-coach Kristiansson nog na van zijn verrassende schiftingszege (2-1) tegen Oranje. "Wacht tot we op volle sterkte aantreden, dan ontploft de hele boel", stelde de man uit Stockholm, die

youngster

Christophe Hoho in de eindfase van de strijd voor de vijfde en zesde plaats tegen Belogorie Belgorod liet aanrukken voor Amerikaan Mike Diehl.

Toen dat gebeurde, had Maaseik lang gewonnen spel. Met een afgemagerde formatie zonder Stephen Shittu (hij hervat maandag de training) en zonder Ino Krnic (net uit het gips), ook zonder Martin Lebl en de griepeerde Claudio Gewehr sleepte Kristiansson een vijfde plaats uit de brand.

Berben

"Had je zonder een drietal basisspelers eigenlijk veel meer verwacht", zei de Scandinaviër, die zich met oefenmatchen van 4 tot 6 januari tegen PZ Apeldoorn en SSC Berlijn heel geconcentreerd opmaakt voor een topprestatie in de Champions League. Kristianssson (hij wil wel, maar hij zegt het nooit openlijk...) aast op de positie van Belgische bondscoach. Hij is de enige man die

Belgium

na zoveel miskleunen op Europees en wereldniveau kan brengen. Maar durft bondsvoorzitter Philippe Berben de beslissing treffen?

Grand League

Een

filmend

Everbeur met manager Guy Van Meeuwen als camaraman zag Maaseik voluit gaan. Guy stapte in onderhandeling met een opvolger voor Andrej Urnaut. "Moeilijke kwestie. Ook Tsjech Popelka (2m02) bij Budejovice ligt moeilijk. Wie kan dat betalen? Die man heeft daar een contract en hij studeert daar nog", aldus Van Meeuwen. "Wat wil je, hoe lossen we dat op?"

Canadees Steve Smith had bij Maaseik het pedaal (20-14, 24-15) inmiddels in de ultieme herneming nog even fors ingedrukt. "Ik gunde Mike Diehl in de plaats van de aankomende Christophe Hoho zijn applausvervanging", lachte Kristiansson. "Ik bouw nu met deze ploeg met hart en ziel aan de Europese league. Oh ja, de Final Four van de landskampioenen wordt niet door het Poolse Czestochowa maar door grootheid Sisley Treviso georganiseerd. Daar te staan, in Italië, op 17-18-19 maart, zou ook voor mij een overwinning zijn. En later spelen wij ook mee in de nieuwe Europese Grand Champions League met 16 ploegen in vier poules. Ja, ik kijk er echt naar uit", droomt Kristiansson.

Nu in het nieuws