Vergeet het pensioensparen niet

ANTWERPEN -

Wie aan pensioensparen doet, heeft nog

tot morgen

30 december de tijd om zijn jaarlijkse storting van 22.000 frank te doen. Vrijdag zijn de banken gesloten. Veel pensioenspaarders wachten tot de laatste dagen van het jaar alvorens in actie te schieten. Pensioensparen is nochtans niet gebonden aan een tijdstip. De storting kan evengoed in de eerste maanden van het jaar gebeuren. Pensioensparen levert inderdaad een flinke belastingwinst op. Het rechtstreekse fiscale voordeel bedraagt naargelang van de situatie 30 tot 40% van het geïnvesteerde bedrag. Maximaal mag 22.000 frank fiscaal in mindering gebracht worden. De overheid heeft deze gunst toegestaan met het oog op de pensioenproblematiek.

Jos Sterk

BR>Het is immers een vaststaand gegeven dat steeds minder actieven instaan voor de pensioenen van een stijgend aantal gepensioneerden. De banken stellen vast dat vooral in de maanden november en december aan pensioensparen wordt gedaan. Het is blijkbaar een traditie geworden dat de klanten pas aan hun oude dag gaan denken wanneer nieuwjaar in zicht komt. Alexandre Absil, actuaris bij de Verzekeringen van Fortis Bank, ziet niet dadelijk een reden om zo laat te reageren: "Sommige mensen vergeten inderdaad om aan pensioensparen te doen. Bij het begin van het kalenderjaar zien we sowieso weinig actie. De banken hebben dan trouwens de handen vol met Batibouw en andere evenementen. In de late herfst schiet iedereen plots wakker en wordt de marketingcampagne op gang getrokken. Mijns inziens is pensioensparen niet tijdsgebonden. Vergeetachtige mensen kunnen beter tijdig hun jaarlijkse storting doen. Op die manier wordt voorkomen dat zij de kans om een fiscaal voordeel te doen laten liggen."

Spreiden

Bij KBC zit Luc Van Heden ongeveer op dezelfde golflengte: "Ik kan geen argumenten bedenken om alleen op het einde van het jaar aan pensioensparen te doen. Toch stellen we ook in onze kantoren vast dat het aantal kandidaat-pensioenspaarders in de lente en de zomer relatief klein is. Natuurlijk is het zo dat alle acties op de laatste weken van het jaar toegespitst zijn. Het kan echter ook anders. Mijns inziens bestaat er een betere formule, namelijk het spreiden van de stortingen over maandelijkse schijven."

Nu in het nieuws