Snelle groei Alural Group wordt steviger onderstut

TISSELT -

Georges de Colfmaeker en André De Roy vormden al die jaren de perfecte tandem. De ene bracht de klanten aan, de andere bouwde de technologische infrastructuur uit. De Alural Group is ondertussen uitgegroeid tot een indrukwekkend geheel dat dit jaar een omzet van 1,2 miljard frank bijeengewerkt heeft. In nauwelijks tien jaar tijd een cijfer dat kan tellen. Alural is gespecialiseerd in de oppervlaktebehandeling van aluminium en in metaallegeringen.

Marc Balduyck

BR>Het familiebedrijf is ondertussen zo groot geworden dat de Colfmaeker en De Roy de nood aanvoelden om meer structuur te steken in het geheel. Naast de vestiging in Tisselt runnen de beide ondernemers nu immers ook fabrieken in Lummen en Ghlin. Sinds begin dit jaar is er Alural Polen bijgekomen. De groep stelt nu al meer dan 400 mensen tewerk. In Ghlin is een samenwerking opgezet met de groep RC Claeys van Aimé Desimpel uit Lichtervelde. Polen wordt samen met Reynaers Aluminium uit Duffel geëxploiteerd.

Stilaan te veel voor het tweemanschap van toen dat naar enige ruggesteun zocht. Die kwam er van de kant van Sofinim, de risicokapitaalverschaffer uit de groep Ackermans & van Haaren. Via Sofinim werd Wim Van den Abbeele van de Aralco Groep uit Hamme binnengehaald. Van den Abbeele zal het dagelijks beleid over de groep in handen nemen. De explosieve groei van de Alural Group is duidelijk geënt op de traditionele kenmerken van de Vlaamse KMO's. Het gaat om de inzet van eigen familiekapitaal, de technologische inspiratie en de opgedreven flexibiliteit ten aanzien van de klanten.

"Vooral de service naar onze klanten toe vonden we het belangrijkste van allemaal", zegt Georges de Colfmaeker. "Wij garanderen hen uiterst korte leveringstermijnen, wij bieden een ruime diversiteit aan en zorgen voor optimale kwaliteit. Er waren in 1986 inderdaad al wel meer specialisten in oppervlaktebehandeling van aluminium maar niemand betoonde al die jaren zoveel liefde voor de klant als wij. Wij leveren overal zo snel dat wij ons klantenbestand steeds verder konden uitbreiden."

De oorspronkelijke vestiging in Boom was daarom snel te klein. In 1989 volgde de verhuis naar leegstaande gebouwen van Eternit in Tisselt. Sindsdien is ook de vestiging van Tisselt al weer te klein. In Lummen is er nog ruimte voor verdere expansie.

Gazet van Antwerpen: De overname van Alcolor in Lummen heeft nochtans water en bloed gekost? Het zag er aanvankelijk niet zo mooi uit?

André De Roy, afgevaardigd bestuurder:

We hebben er twee jaar met verlies gedraaid. Alcolor was overkop gegaan omdat het management de investering in het PVDF-systeem onderschat had. Het ging om een installatie van liefst 240 miljoen frank die uniek was voor Europa en die coatingsystemen produceerde voor materialen in agressieve en sterk gepollueerde omgevingen. Ook wij geloofden in de technologie doch we zouden het anders aanpakken. Alcolor draait ondertussen weer positief. Het bedrijf stelt nu al 170 man tewerk.

En ondertussen hebben jullie in Lummen ook al een nieuwe eenheid gebouwd, Sobecor?

Georges de Colfmaeker, afgevaardigd bestuurder:

Sobecor is gespecialiseerd in het zogenaamde Metalano-procédé. Daarmee kunnen kleuren op maat gemaakt worden. Dat gebeurt door middel van elektrolyse. Op wereldniveau zijn we daarmee de allereerste. Ons gekleurde aluminium wordt nu onder andere al gebruikt in de fietsenindustrie.

Wat doen jullie in Ghlin?

André De Roy:

We hebben de opportuniteiten aangegrepen van het plaatselijke faillissement van Reynolds Aluminium. We werken er vooral voor de Franse markt.

Polen loopt nu zes maanden. Hoe zijn de eerste resultaten?

Georges de Colfmaeker:

Uitstekend. In samenwerking met Reynaers Aluminium (Duffel) hebben we er al kunnen leveren voor verscheidene grote bouwprojecten. We draaien in Warschau al op twee shiften.

Waarom nu die verkoopoperatie naar Sofinim en A&vH toe?

Wim Van den Abbeele, afgevaardigd-bestuurder:

Het komt erop aan de hele constructie van André en Georges op relatief korte termijn te consolideren. Ze hebben in de afgelopen jaren onvoorstelbaar mooie dingen gerealiseerd. We moeten de zaken nu afwerken en hier en daar wat bijwerken. Dat vraagt wat bureauwerk, wat administratieve engineering. Ik zal die dingen op mij nemen. André en Georges kunnen op die manier vrijuit gaan en moeten zich minder bekommeren om het thuisfront. Eenmaal die operatie afgerond is kunnen we op basis van het versterkte bedrijfskapitaal de internationale expansiebeweging versterken. Er zullen dus nog meer vestigingen in het buitenland geopend worden. Of we zullen bestaande bedrijven overnemen.

Nu in het nieuws