Kardinaal in Schaduwkabinet

VILVOORDE -

Kardinaal Danneels is de eerste niet-politicus die onder vuur wordt genomen in de tiende aflevering van

Het Schaduwkabinet

, het debatprogramma 'dat de politiek op een andere manier wil benaderen'. De succesformule draait rond het samenspel tussen de gepolijste presentator Mark Demesmaeker en de 'gehaaide' interviewers Gui Polspoel en Yves Desmet. Na het introductiefilmpje zie je dat de kardinaal enigszins schrikt van de alarmistische toon waarop de situatie van de Kerk werd beschreven, maar hij laat zich niet van zijn stuk brengen.

Jos Vranckx

BR>Zoals steeds toont hij zich een 'ontwapenend' openhartige en meegaande gesprekspartner. Ook al volgen de vragen elkaar in hoog tempo op, zodat de antwoorden zelden langer kunnen zijn dan twee zinnen. Aan hete hangijzers geen gebrek. In verband met euthanasie probeert Yves Desmet de kardinaal te pakken met een zielig verhaal over een 14-jarige terminale kankerpatiënte die ondraaglijke pijn lijdt. Maar de kardinaal blijft erbij dat de "enkele uitzichtloze gevallen" geen argument zijn voor wetswijziging. "Mijn grootste vrees is dat na verloop van tijd alle ziekenhuizen verplicht zullen zijn euthanasie toe te passen." Dat de wet er nu zo snel door wordt gejaagd, daar is volgens hem de vrijzinnigheid niet vreemd aan.

In verband met het optreden van de van pedofilie beschuldigde koorleider op de prinselijke huwelijksmis, geeft Danneels toe "het verkeerd te hebben ingeschat". "Als we hierdoor mensen hebben gekwetst, wil ik me daarvoor publiek verontschuldigen." Verder in de uitzending pleit Paul 'Boogy Boy' Ambach voor het openstellen van kerkgebouwen voor concerten en vertelt Jan Decorte, regisseur en ex-parlementslid, het verhaal van zijn terugkeer tot het katholieke geloof. Tot slot biedt 's lands eerste burger, Herman De Croo, zijn nieuwjaarswensen aan.

Het Schaduwkabinet met kardinaal Danneels, VTM, 22.40u

Nu in het nieuws