"De Hubble laat ons 12 miljard jaren terugkijken in de tijd"

De Amerikanen hebben er veel voor over om de ruimtetelescoop Hubble goed en wel in de ruimte te houden. "Terecht", vindt Dirk Frimout, de eerste en tot nog toe enige Belg in de ruimte. "De Hubble heeft ons al een schat aan informatie opgeleverd over het heelal en het ontstaan ervan. Dankzij zijn scherpe beelden laat hij ons tot 12 miljard jaar terugkijken in de tijd." "De Hubble doet in feite hetzelfde werk als telescopen hier op aarde: het heelal afspeuren.", legt Dirk Frimout uit.

Jeroen Verlooy

BR>"Maar een ruimtetelescoop heeft het grote voordeel dat hij boven de dampkring hangt. De beelden van een ruimtetelescoop worden dus niet vertroebeld door de atmosfeer. Bovendien heeft de krachtige telescoop een breed beeld over de kosmos." "In het begin had de Hubble wel wat last van kinderziektes. Een spiegel waarmee de telescoop de ruimte moest doorzoeken, bleek slecht geslepen. En er waren nog een rits andere, kleinere mankementen. Maar sinds die de wereld, of beter gezegd de ruimte, zijn uitgeholpen, heeft de telescoop ons heel wat spectaculaire beelden toegestuurd. We zijn dankzij de ruimtetelescoop heel wat te weten gekomen over andere planeten en over het ontstaan van het heelal."

"De Hubble-telescoop heeft bijvoorbeeld prachtige beelden geschoten van een komeet die in juli 1995 op de reuzenplaneet Jupiter insloeg. Daarnaast leerde de ruimtetelescoop ons dat sommige sterrenstelsels veel verder van ons staan dan we eerst dachten. Met de krachtige telescoop kunnen we tot twaalf miljard lichtjaren ver zien. Anders gesteld: hij laat ons tot twaalf miljard jaar terugkijken in de geschiedenis van de kosmos. Ten slotte leverde de Hubble het bewijs dat zwarte gaten, hemellichamen die zo'n sterke zwaartekracht hebben dat er zelfs geen licht uit ontsnapt, wel degelijk bestaan."

Beloftes

Dirk Frimout weet natuurlijk ook wel dat weinigen er hun slaap voor hebben gelaten omdat de 120 miljard frank kostende Hubble geen beelden meer doorsturen. "We kunnen het nut van al die ruimtevaartprojecten moeilijk afwegen. Maar ondanks alle mankementen was de Hubble zijn investering zeker waard. Ik ben er dan ook van overtuigd dat de Amerikanen snel een nieuwe telescoop in de ruimte zullen droppen als de bemanning van de Discovery er niet in slaagt de Hubble te herstellen." Bovendien profiteren ook Europese astronomen van de Hubble. Het Europese ruimtevaartbureau ESA, dat samen met de Amerikanen aan de telescoop werkte, trok dit jaar bijna vierentwintig miljard voor de Hubble uit. In ruil krijgen wij, Europeanen, daar ongeveer twintig procent van de waarnemingen voor in de plaats.

Nu in het nieuws