Ruimtetelescoop is ondanks ziektes zijn geld waard

Zeven astronauten zijn maandagmorgen met het ruimteveer Discovery opgestegen om de ruimtetelescoop Hubble te herstellen. De vlucht was al voor begin oktober gepland, maar moest enkele keren worden uitgesteld vanwege technische problemen met de spaceshuttle. Ook slecht weer strooide roet in het eten. De Hubble moet dringend gerepareerd worden, want hij stuurt geen beelden meer naar de aarde. Het is niet de eerste keer dat er problemen zijn met de ruimtetelescoop. De elf ton zware telescoop werd op 25 april 1990 in een baan op 600 km boven de aarde gebracht.

Jeroen Verlooy

BR>Maar al snel kwamen de astronomen er achter dat de hoofdspiegel, waarmee de telescoop de ruimte afspeurt, slecht geslepen was. Daarom monteerden de ruimtewandelaars die in december 1993 de Hubble een onderhoudsbeurt gaven, een speciale bril op de spiegel. Daarnaast vervingen ze de twaalf meter lange zonnepanelen. In februari 1997 steeg het ruimteveer Endeavour op om de camera's van de telescoop te vervangen. De astronauten moesten toen ook de thermische bescherming van de telescoop herstellen.

Frimout

Ondanks deze (kinder)ziektes vindt Dirk Frimout, de eerste en tot nog toe enige Belg in de ruimte, de Hubble van onschatbare waarde. "We zullen er natuurlijk geen boterham minder om eten. En we kunnen moeilijk zijn nut vergelijken met andere ruimtevaartprojecten. Maar de Hubble-telescoop heeft enorm spectaculaire vondsten en ontdekkingen opgeleverd. Sinds hij in de ruimte hangt, zijn we heel wat te weten gekomen over het heelal en het ontstaan ervan. Met de Hubble-telescoop kunnen we dan ook twaalf miljard lichtjaren terug in de tijd kijken."

"Een ruimtetelescoop kan bovendien veel betere beelden maken dan telescopen op de grond. Trillingen in de atmosfeer kunnen de beelden van een telescoop op de grond vertroebelen. Een telescoop buiten de dampkring heeft daar geen last van." De Hubble, die de Amerikanen en het Europese Ruimtevaartbureau ESA 120 miljard frank heeft gekost, was volgens Dirk Frimout zijn geld in elk geval waard. "Als de Hubble zijn taak er binnen tien jaar opzit, of als hij niet meer gemaakt kan worden, zullen de Amerikanen beslist een nieuwe telescoop in de ruimte droppen. Want eigenlijk kunnen we niet meer zonder."

Nu in het nieuws