"Als een baby met schokken ademt, dan wordt het ernstig"

Een heleboel peuters en kleuters met bronchiolitis heeft de kerstdagen doorgebracht in het ziekenhuis. Hoewel er ieder jaar tientallen bronchiolitispatiëntjes zijn, lijkt de ziekte dit jaar een ware epidemie te worden. In het Antwerpse Koningin Paola kinderziekenhuis zijn er lange wachtrijen voor het spreekuur bij de dokter, wordt er extra personeel ingezet en staat er een kwart méér bedjes dan het ziekenhuis eigenlijk aankan. Dr. Gilbert Janssens, hoofd van de pediatrieafdeling in het Koningin Paola kinderziekenhuis, vindt dat er geen reden is tot paniek.

Bénédicte Van Paeschen

BR>"Bronchiolitis duikt ieder jaar tijdens de wintermaanden op. En hoewel de Antwerpse ziekenhuizen tjokvol liggen met bronchiolitispatiëntjes, is het zeker geen exclusief Antwerps fenomeen. Bronchiolitis komt voor in het hele land", beweert hij. Bronchiolitis treft vooral kinderen jonger dan één jaar. Het is een ontsteking van de

bronchioren

, een deeltje van de luchtpijptakken en wordt meestal veroorzaakt door het

Respiratoir Syncitaal Virus

(RSV) dat zich vooral verspreidt door hoesten en niezen. Omdat jonge kinderen hele kleine luchtwegen hebben, zijn ze er extra gevoelig voor. De baby's beginnen zwaar te ademhalen, te reutelen en te piepen.

Stopt vanzelf

Toch hoeft het overgrote deel van de bronchiolitispatiëntjes níét naar het ziekenhuis, vindt dr. Janssens. "Meestal gaat bronchiolitis vanzelf weer over en zijn kinderen er niet eens zo ziek van." Maar als ouder moet je wél alert blijven. "Als een kind heel snel gaat ademen, is dat níét goed", meent de arts. "Als je merkt dat het moet

trekken

, met schokken ademt en groeven tussen zijn ribbetjes krijgt als het inhaleert, is het ernstig. En als het kind bovendien niet meer wil eten, ademtekort heeft en zuurstof nodig heeft, moet het worden opgenomen in het ziekenhuis." Daar krijgt een kind via een infuus of een sonde voldoende vocht en krijgt het zuurstof of wordt het beademd.

Een kind met een slecht verzorgde bronchiolitis zal sterven, zegt Janssens. "Ofwel gaat het dood omdat het niet voldoende kan eten of drinken. Ofwel sterft het aan uitputting omdat het zoveel arbeid moet verrichten om te kunnen ademen. Een kind kan ook zo ziek zijn dat het gewoon vergeet adem te halen. Veel gevallen van wiegendood zijn eigenlijk niet-erkende gevallen van bronchiolitis." Bronchiolitis voorkomen, is moeilijk volgens dr. Janssens.

"Tijdens de wintermaanden komt een kind zó snel in contact met mensen die besmet zijn met één of andere bacterie. Je kan dan wel vaak je handen wassen, hoesten brengt die microben zó snel over." Maar een kind heeft vooral last van sigarettenrook, meent Janssens. "Zelfs al is een bronchiolitispatiëntje genezen, kan het zó weer beginnen piepen als iemand in zijn buurt staat te paffen."

Nu in het nieuws