Rechter legt hacker vijf jaar computerverbod op

Een 19-jarige computerhacker die al eerder tegen de lamp liep is dinsdag veroordeeld tot een jaar gevangenisstraf en vijf jaar zonder personal computer. De ongelukkige Jay Satiro "mag geen computer hebben op zijn kamer en mag geen toegang hebben tot een computer in zijn huis". Zo bepaalde rechter John Perone. Waarschijnlijk wordt zijn computerinstallatie nu verbeurdverklaard. Satiro kraakte het computernetwerk van softwaregigant America Online. Met die computerinbraak trad Satiro de voorwaarden van zijn proeftijd zwaar met de voeten.

Bavo Vermeulen, AP

BR>Een tijdje geleden bestelde Saviro computerapparatuur op het internet met vervalste geldwissels. Toen besliste de rechter dat hij nog een proeftijd kreeg om te bewijzen dat hij op het rechte pad kon blijven. Dat lukte dus blijkbaar niet. America Online wilde niet kwijt op welke wijze zijn computers waren gehackt of wat het effect daarvan was, maar zei dat het 50.000 dollar (twee miljoen frank) had gekost om de schade te herstellen.

Alcohol

"Zo'n precedent bestaat niet in ons land. Dat iemand voor vijf jaar geen computer mag gebruiken, is in België alleen maar mogelijk als voorwaarde bij een uitstel van straf", vertelt advocaat Koen De Winter. "Zo kan een rechter bijvoorbeeld oordelen dat een man die misdrijven pleegt onder dronkenschap, nog een proefperiode krijgt waarin hij niet mag drinken. Doet hij dat toch, dan kan de rechter een straf uitspreken. Die straf kan alleen maar een geldboete of een gevangenisstraf zijn. Voor die veroordeling wordt in België gebruikgemaakt van een samenraapsel van juridische kapstokken: de schending van de privacy, diefstal van stroom, noem maar op."

"Deze jongen was geen hacker, maar een

cracker

", beweert de Belgische hacker Frans Devaere alias ReDaTtAcK. "Een hacker zorgt voor een positieve evolutie op gebied van computerveiligheid, hij pleegt eigenlijk geen misdaden."

Nu in het nieuws