Links naar MP3-muziek op internet mogen niet

De rechtbank van eerste aanleg in Antwerpen velde dinsdag een vonnis over een student uit het Antwerpse. De jongeman had internetsites met bij benadering 25.000 links naar illegale files op het net. Op wereldschaal haalde de student de top-10 van de meest bezochte illegale MP3-sites. Met MP3 kan je audiovisueel materiaal digitaal erg compact opslaan en transporteren. Het vonnis van de kortgedingrechter is meteen het eerste Belgische vonnis tegen een

MP3 content provider

.

Bavo Vermeulen

BR>Eerder veroordeelde een Brusselse rechtbank al Belgacom Skynet (een internetaanbieder) omdat klanten massaal illegale muziekkopieën op het www maakten. De twee vonissen klinken als - legale - muziek in de oren van de International Federation of the Phonografic Industry (Ifpi), een organisatie die de belangen verdedigt van de muziekindustrie. "Voor ons zijn dit twee erg belangrijke princiepsbeslissingen", zegt Ifpi-directeur Marcel Heimans. "Ze bevestigen dat het linken naar illegale bestanden illegaal is. Ifpi zal na dit kort geding tegen de student, via een procedure ten gronde, een schadevergoeding eisen."

Twee richtingen

Het Duitse Compuserve, ook een grote internetaanbieder, werd na een eerste veroordeling vorige maand dan weer vrijgesproken na een proces over klanten die foto's met kinderporno in het internetruim stuurden. Waarom wordt er nu in twee richtingen gewerkt? Ifpi-directeur Marcel Heimans: "Compuserve werd terecht vrijgesproken. Het verschil bestaat erin dat Belgacom Skynet nooit heeft ingegrepen, terwijl ze nochtans op de hoogte waren van de illegale activiteiten. Dit vonnis bevestigt dat zowel de content providers als de service providers hun verantwoordelijkheid dragen." "Ifpi Belgium liet de site van de student sluiten. Hij weigerde zich erbij neer te leggen. Identiek dezelfde site dook vier dagen later terug op. Deze keer in Amerika. Omdat we zulke sites niet kunnen blijven sluiten, zijn we blij met deze gerechtelijke beslissing", aldus Heimans.

Op het produceren en verkopen van illegale cd's staan relatief lichte celstraffen, maar zware geldboetes. In de meeste gevallen worden vervalsers vervolgd voor een 'inbreuk op de auteursrechten'. Bij een eerste overtreding kunnen de veroordeelden een geldboete van 20.000 tot 20 miljoen frank krijgen. In de meeste gevallen wordt ook de kopieerapparatuur verbeurdverklaard. De vraag is nu wat de geldende strafmaat wordt voor het aanbieden van MP3-materiaal op het internet en het verwijzen naar internetsites die hetzelfde materiaal verkopen of aanbieden.

Nu in het nieuws