Feest vieren of bevallen?

"Wanneer de baby geboren wordt is niet belangrijk, als het kindje maar gezond is", verkondigen zwangere mama's vaak. Maar dit jaar zijn er vrouwen die hun baby maar al te graag om één minuut na middernacht ter wereld zien verschijnen. Hilde Goossens (31) uit Zoersel weet nog niet hoe ze de jaarovergang gaat meemaken; aan de feestdis of in de kraamkliniek? Hilde Goossens verwacht begin januari haar derde kindje. Wanneer we haar opbellen met de vraag of ze wat vraagjes wil beantwoorden voor een artikel over millenniumbaby's, antwoordt ze meteen: "Ja, maar het is nooit onze bedoeling geweest om een millenniumbaby te maken. Het is eerder toevallig."

Kathleen Brughmans

BR>Wanneer we haar enkele dagen later een bezoekje brengen, blijkt het allemaal niet zo toevallig te zijn. De twee andere kindjes, Kobe (bijna vijf) en Nele (net drie), zijn beiden geboren rond de jaarwisseling. "Kobe op 29 december, Nele op 26 december", vertelt Hilde. "En zelf ben ik geboren op 25 december." "Toen bleek dat ik zwanger was, hebben mijn man Patrick en ik er nog om gelachen; maart en april zijn blijkbaar onze vruchtbaarste maanden", zegt Hilde. Zelf maakt ze zich niet druk om de geboortedatum. "Op nieuwjaarsdag hoeft het voor mij niet. Maar of het nu nog net december of januari is, maakt niet veel uit. Natuurlijk krijg je in de kerstperiode minder bezoek op de kraamafdeling. Anderzijds is het niet prettig om met een dikke buik van de ene rijkgevulde tafel naar de andere te gaan. Zelf heb ik ook zelden verjaardagskaartjes gekregen omdat die dag verdwijnt in het feestgedruis. Vandaar dat we zeker niet van plan waren om weer een kindje in de feestperiode te kopen."

Voor Patrick ligt het wel wat anders. "Hij staat in het onderwijs. Als hij vader wordt, heeft hij recht op vier vrije dagen. In het verleden heeft hij daar nog nooit van kunnen genieten. Nu laat hij me op geregelde tijdstippen al lachend weten dat ik best net na de vakantie zou bevallen. Dat zou hem beter uitkomen. Maar beloven kan ik hem dat natuurlijk niet", lacht Hilde.

Nu in het nieuws