Val niet uit de lucht als de millenniumbom dat doet

De meest aangekondigde jaarovergang ooit is nog maar 4 dagen verwijderd. Tijd om eens alles op een rijtje te zetten. Op deze pagina verzamelt Gazet van Antwerpen alle tips en info die u nodig heeft om de oudejaarsnacht heelhuids door te komen. De enige bij u thuis die waarschijnlijk nog niet weet dat 1 januari 2000 volgt op 31 december 1999 is uw computer en een stuk of wat huishoudtoestellen met een ingebouwd klokje. Er zijn enkele trucs om dit allemaal zelf te testen. Maar als er iets fout loopt, contacteer dan de winkel of verdeler waar u het toestel kocht.

BR>Als er op oudejaarsavondavond zelf iets gebeurt, kan u terecht op de normale noodnummers 100 en 101. Moest er iets mislopen met de telefoonlijnen, hebben alle steden en gemeenten een crisiscentrum en een aanspreekpunt.

Millenniumlijn van de stad Antwerpen: 070/222.117Millenniumlijn van de federale overheid: 0800/2.3000

1:Water en Gas

Volgens de elektriciteits- en gasmaatschappijen zullen we op 1 januari 2000 geen kou lijden als gevolg van de millenniumbug. Ze verzekeren dat al hun systemen klaar zijn voor de overgang naar 2000. Als de millenniumbom toch toeslaat, dan hebben de maatschappijen voldoende mensen paraat staan om het probleem op te lossen. Bij een elektriciteitspanne schakelen de noodgeneratoren aan. Bij de gasverdeling wordt helemaal geen probleem verwacht. Er is dus in 2000 geen enkel excuus om de afwas te laten staan.

2:Licht uit, licht aan

Een stroompanne is nooit volledig uit te sluiten. Het risico ligt niet bij Electrabel zelf, maar bij de klanten. Als vele grote bedrijven op 31 december net voor middernacht hun installaties stilleggen, kent het elektriciteitsverbruik plots een stevige daling. Het gevolg is een crash bij alle elektriciteitscentrales. België zit dan minstens acht uur zonder stroom. Daarom draaien de centrales op nieuwjaar aan een lagere capaciteit. Als er een panne is, dan kan er ook sneller worden opgetreden. Let op: als iedereen het idee krijgt om op middernacht zijn toestellen te testen, ontstaan er ook te grote schommelingen in het energieverbruik.

3:Televisie ontploft niet

Tijdens nieuwjaar zullen we niet zonder klank of beeld vallen, want televisie en radio zijn millenniumbestendig. Het enige wat roet in het eten kan gooien, is een stroompanne. Enkel voor satellietzenders zoals VT4 bestaat volgens de kabelmaatschappijen geen zekerheid. Camera's, schotelantennes en stereo-installaties blijven werken, ook met een foute datumvermelding. Bij video's ligt het moeilijker. Als de installatie de datum 2000 niet herkent, kan ze ook niet opnemen. Een tip is om de klok in te stellen op het jaar 1972. Dat jaartal is identiek aan 2000 met de schrikkeldag op 29 februari inbegrepen.

4:Nieuwjaarswensen met gsm

De kans op problemen met de millenniumbom is minimaal. Bijna alle telefoons en gsm's zijn millenniumbestendig. Ook bij het uitvallen van de stroom, blijven de telefoon- en faxlijnen werken. Bij een probleem hebben de verscheidene telefoonmaatschappijen voldoende personeel bij de hand om het euvel op te lossen. In sommige landen is de kans op problemen met het jaar 2000 wel reëel. Zij namen onvoldoende maatregelen. Het faxtoestel kan wel lijden onder de millenniumbug. Het toestel blijft werken, maar kan de verkeerde datum afdrukken. Met de nieuwjaarskaarten zal niets fout lopen. De Post verzekert dat alle systemen grondig zijn getest.

5:Neem liefst de trap

Met computergestuurde verwarmingsketels of thermostaat worden geen problemen verwacht. In appartementen kan best even contact worden opgenomen met de beheerder. Grote verwarmingsketels werken wel met een datumgevoelig systeem. Bovendien is het aan te raden om met de trap te gaan. Laat de lift even links liggen tot je de zekerheid hebt dat er geen problemen zijn met de millenniumbom. Als je het toch doet, zorg dan voor een fles champagne voor onderweg.

6:Vuurwerk in microgolfoven

Ook in 2000 blijven de huishoudapparaten werken. De elektronica in de toestellen is millenniumbestendig. Na heel wat testen, is gebleken dat geen enkel apparaat ontplofte of stilviel. Huishoudapparaten met een klok zullen wel problemen hebben met de datum, zoals een microgolfoven. Dat heeft wel geen invloed op de werking. De beste oplossing is om de klok opnieuw af te stellen.

Voor wagens die uitgerust zijn met computergestuurde systemen worden ook geen problemen verwacht. Zelfs met een foute datum blijft uw wagen even vlot rijden als in 1999.

7:Geen stormloop naar winkels

Het is niet nodig om een enorme voorraad aan voedingswaren aan te leggen. Alle warenhuisketens hebben hun systemen grondig doorgelicht. Computers, kassa's, weegschalen en elektronische deuren zullen het op 3 januari niet laten afweten. Bij het uitvallen van de computersystemen gaat de verkoop gewoon verder. Ook de leveranciers hebben testen doorgevoerd rond de millenniumbom. De aanvoer van voeding blijft gewoon verdergaan.

8:Geen loos alarm

Bij alarminstallaties worden volgens sommige installateurs enkel bij toestellen van voor 1997 problemen verwacht. Een analoog alarm - de oude modellen zonder datumweergave - zal op 1 januari 2000 niet uitvallen of plotseling afgaan. Hetzelfde geldt voor toestellen die vier cijfers geven voor het jaartal. Alle systemen zijn de afgelopen maanden grondig getest. De meesten doorstonden de millenniumbom. Bij andere waren kleine ingrepen nodig of moesten ze volledig worden vervangen. Wie zeker wil zijn of het alarmsysteem millenniumbestendig is, neemt best contact op met de verdeler. De meesten leveren een millenniumattest af.

9:Computer onder vuur

Wie een Apple-computer of Mac bezit, zal geen problemen ondervinden van de millenniumovergang, behalve dan bij programma's die millenniumgevoelig zijn. PC's zullen wel problemen ondervinden. Als de computer enkel wordt gebruikt voor spelletjes of tekstverwerking, dan zal je ook op 1 januari 2000 gerust verder kunnen spelen. Volgens Microsoft zijn er enkel schoonheidsfoutjes in Windows 95, 98, NT 4.0 en hogere versies. Windows 3.xx en de MS DOS versie 6.x zijn niet geheel millenniumbestendig. Het systeem blijft werken, maar kan verkeerde datums tonen. Er zijn ernstige problemen te verwachten bij de oudere versies. Programma's die werken met datums kunnen de millenniumwissel niet aan. Het is aangeraden om contact op te nemen met de leverancier. Je kan zelf je computer testen door de datum zelf te wijzigen. Zet de datum en uur op 31/12/99, 23.55u. Zet de computer af en schakel hem 10 minuten later opnieuw aan. Maak wel een back-up als u zelf de bug-test maakt.

Nu in het nieuws