"Bijna te mooi om waar te zijn"

Bart Aernouts drijft op wolkjes na schitterende zege voor eigen publiek

Karel Lemmens

BR>

KALMTHOUT -

Het is zoals Bart Wellens achteraf na de Wereldbekerwedstrijd bij de profs aangaf. Afzien als de winst binnen handbereik ligt, voelt totaal anders aan dan wanneer je in verloren positie rijdt. Bart Aernouts kan dat enkel beamen. Hij was binnen de kortste keren gerecupereerd na zijn triomftocht bij de juniores.

Veldrijden

Het was al langer dan vorige week dat Aernouts de wedstrijd in Kalmthout met rood had aangestipt. De Essenaar had voor zichzelf uitgemaakt dat hij op die dag voor zijn eigen supporters wilde uitblinken. Dat hij tegelijkertijd ook leider kon worden in de Veldrittrofee van Vlaanderen kwam daar later nog als een soort extra motivatie bovenop. Zijn dromen kwamen uit. En hoe! Leiden van start tot finish was een scenario waaraan hij vooraf wellicht niet eens durfde denken.

"Dat is waar", gaf hij graag toe enkele minuten nadat hij dolgelukkig over de streep gebold was. "Ik reed misschien wel de meest perfecte race die ik tot nu toe ooit gereden heb. Ik kon nauwelijks geloven hoe vlot dat allemaal ging. Ik zat meteen in het wiel van Van der Linden, zette fors door op het moment dat hij even moeilijkheden kende, kwam daardoor alleen voorop en heb daarna eigenlijk geen moeilijkheden meer gekend om die positie vast te houden."

"Ghyllebert heb ik nooit opgemerkt achter mij, Van der Linden gaf steeds meer terrein prijs zodat ik alleen die Tsjech in de gaten hield. Die bleef op een moment even hangen zodat ik even vreesde dat hij nog terug zou komen. In Gieten had hij de wedstrijd gewonnen. Ik wist dus dat hij wat in zijn mars had. Maar toen hij twee ronden voor het einde nog steeds niet dichterbij gekomen was, besefte ik dat de buit binnen was."

"Ik moet vooral opletten dat ik nu niet ziek word. Dan kan ik straks meestrijden voor de nationale titel.

n Bart Aernouts

Niet alleen Bart Aernouts straalde van tevredenheid, ook begeleider Edwig Van Hooydonck zal ongetwijfeld in zijn nopjes zijn.

"Dat zal wel", aldus Aernouts. "Hij houdt me goed in de gaten en kijkt er vooral op toe dat mijn programma niet te zwaar wordt. Van gewezen loper Fred Vandervennet volg ik dan weer getrouw de trainingsschema's die hij me voorschrijft. Ik voel me daar goed bij en word ook alsmaar beter en sterker. Ik moet er nu vooral op letten dat ik niet ziek word en dat deze conditie kan bestendigd worden en liefst zelfs nog verder uitgebouwd. Dan moet ik klaar zijn om op het nationaal kampioenschap mee te kampen voor de trui. Maar ik wil nog niet te ver vooruitdenken. Laat me eerst nog even genieten van dit onverwacht succes."

Nu in het nieuws