"Niet promoveren betekent doodgaan"

Dirk Rosez, Piet Verschelde, Thierry Pister en Yves Soudan koesteren mooie dromen in Wallonië

Steven Tuyls

BR>

BERGEN -

Wat hebben Turnhout, Geel en Lommel gemeen? Naast het feit dat het clubs van Kempense afkomst zijn, werden ze alledrie uit de Belgische beker gewipt door derdeklasser Bergen. En wat hebben Dirk Rosez, Piet Verschelde, Geert Knapen, Thierry Pister en Yves Soudan gemeen? Naast het feit dat ze van Vlaamse afkomst zijn, verdienen ze allevier hun brood bij derdeklasser Bergen. De virtuele leider van derde klasse B staat (eventjes) in de spots van het Belgisch voetbal. De hoofdstad van Henegouwen herbergt een club die absoluut naar eerste wil en daarvoor bij enkele ervaren Vlamingen terechtkwam. En de beker? "Mooi meegenomen, maar alleen de promotie telt."

Dirk Rosez

I have a dream... de beker

"Natuurlijk droom ik nog niet van de finale", vertelt Dirk Rosez. "Ik blijf realistisch. De bekercampagne verloopt als een sprookje. Het parcours dat we afgelegd hebben, was lastig. Eerst kregen we regionale concurrenten Marchienne en Farciennes, die speelden alsof hun leven ervan afhing, vervolgens botsten we op tweedeklasser Turnhout en daarna Geel en Lommel. Allemaal gingen ze eraan. Weet je wat het strafste is? Dat we geen moment het spel moesten ondergaan, dat we elke wedstrijd verdienden te winnen.

Daarvoor bestaat een logische verklaring. Geel en Lommel beleven geen prettig seizoen. Altijd maar verliezen, kleine incidenten, het vertrouwen is weg. Als je in die omstandigheden naar de leider van derde klasse moet, ontstaat er extra druk. Je mág gewoon niet verliezen en dat gevoel leidt tot verkrampt en gestresseerd spel. Je zag het zondag aan Lommel: niks vlotte, het leed vreselijk veel balverlies en kon bijna geen kans creëren.

Ik voel me goed in Bergen. Het is heerlijk om voor de titel te spelen, ook al is het maar derde klasse. Een écht ambitieuze club ontbreekt op mijn palmares: ik had graag eens voor Europees voetbal gespeeld. Bij RWDM behaalde ik een ticket voor de UEFA-cup, maar dat was incidenteel.

Voor de rest heb ik geen klagen. Ik had alle begrip voor de beslissing van Molenbeek om voor de jeugd te kiezen. Ik voelde het einde van mijn carrière op het hoogste niveau naderen. Ik had contacten met Harelbeke, maar de aanbieding van Bergen trok me meer aan. Als 38-jarige verdien ik nog steeds mijn brood met de enige hobby in m'n leven: mooier kan toch niet? Of ik nog een jaar actief blijf? Ach, dat beslissen we later wel. Ik zit elke dag tweehonderd kilometer in de auto, ik heb nog tijd genoeg om na te denken."

Nu in het nieuws