C04 S01 KORT Nevensporten

f Algemeen

BR>

Steffi Graf en Martin Schmitt

zijn door 1.200 Duitse sportjournalisten verkozen tot Duits sportvrouw/man van het jaar. Tweevoudig wereldkampioen schansspringen Schmitt haalde het met ruime voorsprong voor hinkstapspringer Friedek en biatleet Fischer. Tennisster Steffi Graf - winnares van 22 Grand Slam-tornooien - werd laureate voor schaatster Niemann-Stirnemann en atlete Kumbernuss.

f Atletiek

Didier Knockaert

won de halve marathon in het Noord-Franse Steenvoorde. Hij had één minuut voorsprong op de Fransen Idziak en Dourdin.

f Basketbal

Eersteklassers

Charleroi

bij St.-Truiden en

Bergen

bij Baasrode spelen vanavond naast

Oostende

, bij Aartselaar, voor de Belgische beker. B. Gent ontvangt om 20u in een uitgestelde competitiematch Aalst.

Harry Badts

werd bij derdeklasser Ekeren de laan uitgestuurd. Een opvolger is nog niet bekend.

Topschutters tweede klasse:

1. Dibble (Gentson) 308; 2. Hiel (Vilvoorde) 267; 3. Van de Vondel (Gentson) 248; 4. Burleson (Aarschot) 242; 5. Cleymans B. 231; 6. Armstrong (Estaimpuis) en Smith (Fleron) 223; 8. De Doelder (Damme) 220; 9. Lammens (Vilvoorde) 219; 10. Di Bueno (Saint Louis) 217.

Na twee coaches bedankte derdeklasser Melsele nu ook topschutter

Glenn De Jonghe

, ex-Aalst en ex-Sobabee.

Eddy Elisma

werd door Charleroi doorgestuurd. Het rendement van de Amerikaan lag te laag. Charleroi gaat onmiddellijk op zoek naar een vervanger om hem nog voor vijf januari in te schrijven. De nieuwe pivot is dan nog speelgerechtigd tegen Valencia in de Saporta Cup.

f Artistiek Biljarten

Walter Bax

heeft in Merodecenter Turnhout het vijfde nationaal rankingtornooi artistiek gewonnen. Met 362 punten bleef hij een straat voor op Erik Vervliet (288), Amando Staes (285), Erik Daelman (261) en Bart Grimmer (248). Met vier overwinningen op vijf is Bax uiteraard stevig leider in de tussenstand voor Levert, Staes en Casales.

f Biljart

Eddy Leppens, Johan Claessen, Francis Forton en Peter De Backer

hebben zich via een voorronde geplaatst voor het BK bandstoten van februari 2000 in Blankenberge. Zij zullen er de strijd mogen aanbinden met titelverdediger Frédéric Caudron.

f Boksen

De Spanjaard Javier Castillejo

heeft voor de derde keer met succes zijn WBC-wereldtitel super-weltergewicht verdedigd. De kamp tegen de Deen Michael Rask werd in de zevende ronde stilgelegd.

De Italiaan Michele Piccirillo

behield zijn WBU-wereldtitel weltergewicht met een éénparige puntenzege op de Amerikaan Frankie Randall, voormalig WBA-wereldkampioen in het super-lichtgewicht.

De Amerikaan Tim Austin

behield zijn IBF-wereldtitel in het bantamgewicht. Hij sloeg zijn Chileense uitdager Bernardo Mendoza knock-out na 1'49".

De Amerikaan van Mexicaanse origine Isidro Garcia

heeft in Indio (Californie) de WBO-wereldtitel in het vlieggewicht veroverd met een éénparige puntenzege tegen de Portoricaan José Carita Lopez (116-112, 116-12, 115-113).

f Handbal

Svetlana Smirnova

is tijdens het WK in Noorwegen positief bevonden. Na de wedstrijd tegen Duitsland (22-19 nederlaag in de tweede ronde) zijn in de urine van de Russische sporen van het verboden anabool middel nandrolon ontdekt. De 22-jarige Smirnova is twee jaar geschorst. Rusland wist zich overigens niet te plaatsen voor de olympische Spelen in Sydney.

f Noordse ski

Ladislav Rygl

heeft in Steamboat Springs de Wereldbekerproef gewonnen. Na het skispringen vanop de 112m-schans was de Tsjech nog vierde. In de 15km langlaufen bouwde hij een voorsprong van 21"40 uit op de Fin Samppa Lajunen. Na drie wedstrijden behoudt Lajunen wel de leiding in de stand om de Wereldbeker.

f Ruitersport

Eric Willemsz Geeroms

heeft op de jumping van Malmö het hoofdnummer gewonnen. In de Grote Prijs bleef de Nederlander met de schimmelhengst Mr. Itt in de barrage foutloos.

f Snooker

Franky Debaene

en ploegmaat

Kurt Desplenter

bij Eurosnooker Tielt hebben in Dampoort Gent het BK Dubbels op hun naam geschreven. In finale wonnen ze met 4-2 van de Oostvlamingen Marc Malot-Glen Gillis. De hoogste tornooibreak was met 96 voor het duo Jim Spapen-Jurgen Vandenbossche.

f Tennis

De Sanex WTA Tour

heeft het prijzengeld met ruim 120 miljoen Bf verhoogd. De speelsters kunnen in 2000 in 62 tornooien voor een totaal van 1,9 miljard Bf, omgerekend 47 miljoen euro verdienen.

f Wielrennen

De Deen Claus Moller

vernam van het Internationaal Sporttribunaal (TAS) in Lausanne, dat zijn schorsing wordt teruggebracht van twee naar één jaar. Hij kan daardoor vanaf volgende lente de competitie hervatten.

De Italiaanse Fabiana Luperini

, ex-laureate van de Tour en de Giro, is volgens een mededeling van het Italiaans olympisch comité schuldig bevonden op het gebruik van nandrolon. Luperini moet zich nu verantwoorden voor de tuchtcommissie van haar federatie, die eventueel een straf zal uitspreken.

f Zeilen

Claus Jensen

heeft het WK in de drakenklasse gewonnen. Na zeven manches finishte de Deen in Martinique voor de Nederlander Fred Imboff en zijn landgenoot Peter Holm.

f Zwemmen

Brigitte Becue

heeft op de Franse bekerwedstrijden in het 50m-bad van Amiens zowel de 50m als de 200m schoolslag gewonnen, in respectievelijk 33"72 en 2'35"60.

Nu in het nieuws