Jan Leyers best spellende prominent

De afgelopen vier jaar won een Vlaming het

Groot Dictee der Nederlandse Taal

. Dit jaar echter ging de eer naar een Drentse docente Nederlands, die het hele

Groene Boekje

uit het hoofd had geleerd. De Vlaamse popzanger en tv-presentator Jan Leyers was vierde met elf fouten, maar wel de beste prominent.

Herman Van Doninck/Peter Kuijt

BR>"Het was de eerste keer dat ik aan zoiets meedeed", zegt Leyers. "Als je jong bent, ga je voetballen. Maar als je op middelbare leeftijd bent gekomen, moet je op zoek naar andere dingen om je leven spannend te maken. Voor mij was het dus niet meer of minder dan een spel- of sportwedstrijd. Maar ik beken dat het goede resultaat me wel een goed gevoel geeft."

Het dictee werd maandag uitgezonden op Nederland3. "Het ging over het jachtige bestaan en stress", zegt Leyers. "Uiteraard heb je schrik voor de echt moeilijke woorden, waarvan je dikwijls nog nooit gehoord hebt. Maar na de eerste beluistering was ik er al zeker van dat ik de meeste van die woorden juist zou schrijven. Er was er slechts één dat ik niet kende: een

watjekouw

, wat zoveel betekent als

opdoffer

. De meeste problemen had ik met het al dan niet aaneenschrijven van woorden en met koppeltekens."

Gemiddeld werden 33 fouten gemaakt, een absoluut record in negatieve zin. Het vorige slechtste resultaat stond op 31. "Dat betekent dat er deelnemers waren, die boven de vijftig fouten behaalden", lacht Leyers schamper. "Zonder enige pretentie te hebben, ik zou moeite moeten doen om er zoveel te maken. Van in de lagere school werd er bij ons de juiste spelling ingeramd. Dingen die in het dictee moeilijk bedoeld waren, heb ik niet zo ervaren. Misschien heeft dat te maken met het feit dat ik veel met Nederlands bezig ben. Ik betaal liever iets meer belasting dan dat men aan onze taal begint te knoeien. Bovendien lees ik veel."

Eén van de juryleden was het VRT-nieuwsanker Martine Tanghe. "Sommige woorden als

sjoege

en

jeuïg

kende ik niet. Een ander struikelblok was

gsm'etje

. En dat, terwijl het toch een voorwerp van deze tijd is", zegt ze. Het dictee werd ook voor de jury een valkuil. Langer dan gebruikelijk was het college bezig met corrigeren en strafpunten toekennen. In totaal 2.060 fouten, dus een gemiddelde van 33. Van de prominenten brachten ook Marcel Vanthilt (31 missers) en schrijver Jef Rademakers (27) het er redelijk van af.

Nu in het nieuws