Stakers Sarens steunen massaal ontslagen vakbondsafgevaardigde

Bij het hijskranenbedrijf Sarens in Wolvertem is maandagmorgen een staking uitgebroken. Zowel arbeiders als bedienden legden het werk neer nadat een bediende, tevens syndicaal afgevaardigde, op staande voet werd ontslagen. De onderhandelingen tussen directie en vakbondsafgevaardigden hebben nog niet tot een oplossing geleid.

Piet Buelens

BR>De firma Sarens is een bedrijf dat gespecialiseerd is in uitzonderlijk vervoer en het plaatsen van grote hijskranen over heel de wereld. In de vestiging langsheen de A12 in Wolvertem worden 210 mensen tewerkgesteld. Bediende Clement Laureys, tevens syndicaal afgevaardigde voor het ACV, werd vrijdagmiddag op staande voet ontslagen. Volgens personeelsdirecteur Roland De Wandel heeft dit ontslag niets te maken met de syndicale activiteiten van de bediende, maar worden hem professinele fouten aangerekend. De arbeiders en bedienden, gesteund door de diverse vakbonden, nemen dit niet. Mandagmorgen blokkeerden ze de toegang tot het bedrijf met hun auto's. Gans de dag werd onderhandeld, maar een oplossing kwam niet uit de bus. De staking blijft dus voorlopig voortduren.

"Clement is iemand die zich al bijna 25 jaar met hart en ziel inzet op de personeelsdienst", zegt Annie Kerkhove, secretaris LBC-NVK. "De arbeiders weten dat ze op hem kunnen rekenen. Clement wil dat iedereen het loon en de rust krijgt waarop hij recht heeft. De directie ziet dat echter liever niet. Clement wordt trouwens al geruime tijd geviseerd."

"De afdanking van een 'delegé' is een regelrechte oorlogsverklaring", zegt ABVV-afgevaardigde Gui Heyrman. "Hier staat het principe van de beschermde werknemer op het spel!"

Volgens de vakbondsafgevaardigden komt het de directie goed uit dat Clement Laureys nu wordt afgedankt. In mei zijn er immers syndicale verkiezingen. Bij Sarens treedt de beschermde periode voor vakbondsafgevaarigden in op 13 januari 2000, vandaar.

Het is de eerste maal dat bij de firma Sarens een staking uitbreekt. " Aan de reacties van sommige directieleden is het duidelijk te zien dat ze niet gewoon zijn om te gaan met het fenomeen staking", zegt een van de stakende arbeiders. "Aan de poorten werden werknemers bedreigd en geïntimideerd. Iemand van de directie kwam zelfs met een vorklift aanbollen om de auto's voor de poort weg te halen. Dat kon natuurlijk niet. De sleutels werden van de vorklift gegrist en hup, tussenkomst afgelopen."

Clement Laureys

"Vrijdagmiddag moest ik om 13 uur beginnen", vertelt Clement Laureys. "Bij het binnenkomen werd me gezegd dat ik bij de personeelsdirecteur moest komen. Ik kreeg een brief met mijn onmiddellijk ontslag en werd me gevraagd langs de kortste weg de firma te verlaten. Slechts van één collega heb ik afscheid kunnen nemen. Ik weet heel goed dat ik geen professionele fout gemaakt heb. Volgens een vakbondsafgevaardigde kon me in de loop van de besprekingen van maandag trouwens geen enkele fout ten laste gelegd worden", aldus Clement Laureys.

Nu in het nieuws