Noord-Franse bruidegom voor Beroepskrediet

Voor het Beroepskrediet is eindelijk een overnemer gevonden. De Franse bank Crédit Mutuel du Nord (CMN) verwerft in twee fasen 74,03% van de Belgische kredietinstelling. Minister Rik Daems rekent op een opbrengst tussen 400 en 500 miljoen voor de Belgische staat.

Koen Lambrecht, Johan Van Geyte

BR>"In dergelijk dossier telt niet alleen het financiële", beklemtoont Daems. "Ik ben vooral tevreden met het industrieel project dat aan de overname vasthangt. Laten wij eerlijk zijn: de toekomst van dit bedrijf stond op het spel."

Ook gedelegeerd bestuurder Frederik Craessaerts van het Antwerps Beroepskrediet - één van de regionale kassen die bij het Beroepskrediet is aangesloten - is tevreden met de overname. "Van de Belgische staat ging weinig dynamiek uit. Nu heeft het Beroepskrediet tenminste weer een bancaire aandeelhouder."

Hoewel het om een Franse overnemer gaat, blijft Craessaerts positief. "We moeten hem krediet geven. Het is belangrijk dat het om Noord-Fransen gaat. Die sluiten qua mentaliteit nauwer aan bij de Belgen. Als je de raad van bestuur bekijkt, valt het op hoeveel Vlaams-klinkende namen je tegenkomt."

De privatisering van het Beroepskrediet, een instelling die zich met haar diensten tot zelfstandige ondernemers en KMO's richt, heeft overigens heel wat voeten in de aarde gehad. In december '96 besloot de vorige regering officieel de instelling in de etalage te plaatsen, echter zonder veel succes.

Om de kredietverlener 'sexier' te maken werd een herstructurering doorgevoerd, waarbij op de hoofdzetel in Brussel zo'n 40% van de banen werden weggesnoeid. Dat proces is nu zowat voltooid, op een 15-tal afvloeiingen na.

Met CMN klikte het meteen zodat de in juli aangevatte onderhandelingen in een recordtempo afgerond konden worden. Vooral de gelijklopende cultuur en structuur speelden in het voordeel. Net als het Beroepskrediet is CMN een confederatie van regionale kredietinstellingen.

Volgens de planning neemt CMN in januari voor 269,8 miljoen 51,4% over van de aandelen van de Belgische staat. In januari 2003 wordt het belang vergroot tot 74,03%. De prijs die daar tegenover staat, zal tussen 118,8 miljoen en het dubbele van dit bedrag liggen. De totale overnamesom ligt dus tussen 388,6 en 507,4 miljoen frank.

Met CMN krijgt het Beroepskrediet een krachtige nieuwe eigenaar. De Noord-Franse bank is een onderdeel van het Crédit Mutuel, dat de vierde bank bij onze zuiderburen is en 8,6 miljoen particuliere klanten telt. Zelf heeft CMN er een miljoen.

Op sociaal vlak heeft de overname geen gevolgen. Bij de instelling werken in totaal 680 mensen, maar daarvan gaat enkel de Brusselse hoofdzetel (170 mensen) over naar CMN.

Nu in het nieuws