"Gooi je bril niet te snel weg"

Behoren brillen en contactlenzen spoedig tot het verleden? Ja, als je sommige berichten mag geloven. Kunstlenzen en laser-oogreparaties zouden alle problemen oplossen. "Er is veel vooruitgang, maar vergeet niet dat elke techniek zijn beperkingen heeft." Dat zegt professor Marie-José Tassignon, woordvoerder van de

Belgian Society of Cataract and Refractive Surgeons

(BSCRS), die 450 oogchirurgen groepeert. De refractieve chirurgie zit in een stroomversnelling. Berichten over spectaculaire doorbraken zijn niet uit de lucht.

Jos Vranckx

BR>Verhalen van mensen die een normaal zicht hebben teruggekregen, zonder bril of contactlenzen, dankzij een 'krasje' op hun oog of computergestuurde laserchirurgie. "Maar gevolg is dat de verwachtingen soms te hoog gespannen zijn", vindt professor Tassignon. Sommige mensen nemen risico's die beter vermeden hadden kunnen worden. Niet alleen vanwege de gevolgen voor hun gezichtsvermogen, maar ook voor hun portemonnee. Want voor oogchirurgie is geen tussenkomst van het ziekenfonds voorzien en de kosten kunnen snel in de tienduizenden frank lopen. Voor een ooglens, die enkele jaren geleden 8.000 frank kostte, betaal je nu al 15.000 frank.

Risico's

Tegenover de hoera-berichten wil professor Tassignon een relativerend geluid laten horen. "We kunnen nog niet alles aan. Elke techniek heeft zijn beperkingen. Zo worden de technieken, waarbij op het oog een krasje wordt gemaakt om bijziendheid te herstellen, minder en minder gebruikt omdat zij littekens nalaten. Krasjes kunnen wel de lichte bijziendheid tot ongeveer 3 D corrigeren, wat gelijkstaat met een sterkte van de brilglazen van -3." Echte mirakels worden verwacht van de laserchirurgie. Het lijkt eenvoudig de oogbol wat bij te schaven via de feilloze laser, tot je de juiste kromming krijgt. Maar zo werkt het natuurlijk niet.

"Een oog laat zich niet zo nauwkeurig bijslijpen als een glas of een lens van plastic. Het gaat immers om een levend weefsel en niet elk individu reageert op dezelfde manier. Wat wel wél met de laser kunnen is het corrigeren van

myopie

(bijziendheid) tot ongeveer 10 D, van

hypermetropie

(verziendheid) tot ongeveeer 3 D en van astagmitisme ook tot 3 D." Er zijn in ons land zo'n 20 lasercentra die deze technieken toepassen. "De resultaten zijn doorgaans zeer goed en ze worden steeds beter." "Voor grotere afwijkingen kunnen we kunstlenzen in het oog aanbrengen. We kunnen vandaag over een drietal types van inplantlenzen beschikken. Het gaat in dat geval wel om een operatie, met zijn specifieke risico's."

Nu in het nieuws