Hoofd Antwerpse flipper al te zien op echografie

In de Duitse stad Duisburg werd vrijdagmiddag een echografie getoond van de zwangere dolfijn Iris. Op de zwartwitfoto die met een speciale onderwatertechniek werd opgenomen is al duidelijk het hoofdje te zien. Iris verliet op 30 maart samen met haar zoon Ivo de Antwerpse Zoo om deel te nemen aan het Europees kweekprogramma voor tuimelaars. Met succes, blijkbaar.

Wilfried Jans

BR>De aanwezige Antwerpse deskundigen, waaronder Zoo-bioloog Philippe Jouk, die nog altijd nauw contact onderhouden met de dieren en hun Duitse collega's, reageren enthousiast op de zwangerschap van Iris. "Dit toont aan dat de dieren zich geweldig goed hebben aangepast", aldus Ilse Segers, woordvoerster van de Antwerpse Zoo. "Het beeld van de foetus is net zoals bij mensen met geluidsgolven opgenomen. Maar hier gebeurde het onder water."

Mits de nodige deskundige uitleg kan je op de zwartwitfoto al details van een kleine dolfijn zien. "Rechts kan je heel duidelijk het hoofdje onderscheiden, en dat witte vlekje daar zijn de hersenen. Naar links toe loopt heel duidelijk de wervelkolom. Met uiterst links de moeilijk te onderscheiden staart", licht Segers toe. "Nee, je kan niet zien of het een jongetje of een meisje wordt. Dat zit bij dolfijnen inwendig."

De foto werd in november gemaakt. Iris zat toen naar schatting al in haar vijfde maand. De draagtijd van dolfijnen is ongeveer één jaar met een speling van één maand. De kleine dolfijn wordt dus verwacht vanaf maart 2000.

"Dolfijnen hebben geen echte paringstijd. De mannetjes proberen het hele jaar door gemeenschap te hebben, maar de vrouwtjes laten dat niet altijd toe. Ze hebben maar een beperkte vruchtbaarheidsperiode van 6 weken per jaar. Een pasgeboren jong weegt 9 à 12 kg en is ongeveer één meter lang. De moeder zoogt het diertje nog zo'n 12 à 18 maanden. Maar vanaf de zestiende maand pikt het al af en toe een visje mee", besluit Ilse Segers.

Nu in het nieuws