NASA lanceerde ambitieuze milieusatelliet

Vanop de basis Vandenberg in Californie is zaterdagavond een Atlas-raket met de Terra-satelliet van de NASA gelanceerd.

BR>Om 19.56 uur onze tijd, luttele seconden na het sluiten van het lanceervenster, vertrok vanop het nieuwe complex 3 East een onbemande Atlas II-AS draagraket van Lockheed Martin. In de nok stak de Terra-satelliet die voorheen als EOS-AM1 door het leven ging.

De NASA beklemtoont dat de kunstmaan het vlaggenschip is van een nieuwe serie satellieten die een sleutelrol moeten spelen in het Amerikaanse onderzoeksprogramma naar globale klimaatsveranderingen.

De Terra beschikt over vijf sets instrumenten die qua capaciteit van metingen en accuraatheid nooit eerder hebben gevlogen, aldus het Amerikaanse ruimtevaartbureau. De satelliet zal de wetenschappers een globale benadering aanbieden om de interactie tussen de vier sferen van ons aards ecosysteem te onderzoeken: oceanen, land, de atmosfeer en de biosfeer.

Met de kunstmaan gaan de wetenschappers de uitdaging aan om veranderingen van weer en klimaat over langere tijd te voorspellen. Zij dienen daarvoor over betere data over langere periodes te beschikken.

De Terra gaat vanuit haar polaire baan ook kijken welke rol het energie-saldo van de Aarde bij deze processen speelt en of daarin veranderingen optreden. Het energiesaldo is de hoeveelheid energie die van onze Zon komt minus de uitgaande energie van gereflecteerd Zonlicht en uitgestraalde warmte.

Net als de draagraket, bouwde Lockheed Martin de meer dan vijf ton wegende satelliet. Japan en Canada nemen aan het onderzoeksproject deel.

Het betrof de eerste lancering van een Atlas II-AS vanop Vandenberg en de eerste keer dat vandaar een Atlas met een bovenste Centaur-trap werd afgevuurd. De Terra is de zwaarste nuttige lading die ooit door dit type draagraket werd meegenomen.

De lancering werd twee opeenvolgende dagen uitgesteld omwille van een probleem met een monitor die de laatste 100 seconden van het aftellen in de gaten houdt.

De satelliet moet zowat veertien minuten na de lancering vrijkomen.

Nu in het nieuws