Ontdekker millenniumbug bundelt cartoons in boek

AntwerpenEen van de eersten, zoniet de allereerste, die de wereld waarschuwde voor de millenniumbug, is de Ierse Canadees Peter de Jager (44). Al in 1977 gaf de wiskunde- en computerdeskundige er zich rekenschap van dat de computers in 2000 wel eens op hol zouden kunnen slaan. In 1992 startte hij een doorgedreven onderzoek over het Y2K-probleem en een jaar later schreef hij in het magazine

Computer World

een artikel, getiteld

Doomsday 2000

. Dat artikel wordt door velen beschouwd als het belletje dat de wereld wakker schudde.

Arne Van Staeyen

BR>De Jager is een autoriteit. De Engelse regering stelde hem aan als speciale raadgever. Dit jaar kwam de Jager verrassend uit de hoek met

The Bug Stops Here

, een boek vol cartoons. "Het boek is in eerste instantie bedoeld voor alle programmeurs, die de jongste jaren heel hard aan de millenniumbug hebben gewerkt. Ik vond het tijd om even wat humor tussen die gestresseerde mensen te werpen", vertelt de Jager. "Ik heb zo veel ongelooflijke grappige en debiele oplossingen gehoord om met Y2K af te rekenen, dat ik zoiets moest maken. Weet je, het probleem is doodsimpel. Elk kind van vijf jaar oud kan er aan uit. Het is net zoals bij de kilometerteller in een wagen die, als alle cijfers zijn opgebruikt en dus de 99.999 kilometer nadert, opnieuw op 0 springt. Met computers is het net zo."

"Alleen heerst er veel te weinig begrip voor dit cijfermatig addertje onder het gras. Sommigen stelden voor om van 1999 ineens over te schakelen op 2001. Er wordt heel vreemd gereageerd op de millenniumbug. Nog steeds hoor ik reporters de grootste onzin uitkramen, als zou er geen probleem zijn. Als je nagaat dat een bedrijf als AT&T 600 miljoen dollar (24 miljard Belgische frank, nvdr) uittrekt om de millenniumbug te counteren, dan is er wel een probleem."

"In het midden van de jaren '80 werd 2000 aangekondigd als het einde van de wereld. Alle computers zouden crashen en dat zou de wereldorde verstoren. Toen was er geen tijd voor grapjes. Nu kent iedereen het probleem en vele bedrijven en regeringen hebben geageerd. Nu mag er gelachen worden. Toch vraag ik me af of ook de programmatuur van satellieten is aangepast. In ieder geval, tijdens de overgang van oud naar nieuw vlieg ik van Chicago naar Londen om te bewijzen dat alles veilig is."

Meer over Peter de Jager en de millenniumbug op www.year2000.com.

Nu in het nieuws