680 miljoen frank schadevergoeding voor ontdekking

Een Luikse professor zal van een Amerikaans bedrijf, gespecialiseerd in biotechnologie, zo'n 680 miljoen frank schadevergoeding krijgen, voor een ontdekking, die hij in de jaren '70 met vier andere collega's deed. De schikking tussen het Amerikaanse Genentech uit San Franscisco aan de ene kant en 5 wetenschappers (onder wie de Luikenaar Joseph Martial) en hun werkgever, de Universiteit van California, aan de andere kant, kwam er na een 20 jaar juridisch getouwtrek. De vijf onderzoekers ontdekten eind jaren '70 hoe ze het menselijk gen van het groeihormoon konden klonen.

BR>Genentech - dat deel uitmaakt van de Hoffman LaRoche-groep - maakte van de ontdekking gebruik om een medicijn tegen dwerggroei te ontwikkelen, dat hen 2 miljard dollar (80 miljard frank) opleverde. Het bedrijf weigerde royalties te betalen aan de uitvinders, die op hun ontdekking een patent hadden genomen. Met de regeling is in totaal 200 miljoen frank gemoeid. De vijf wetenschappers ontvangen samen een bedrag van 85 miljoen dollar (3,4 miljard frank). De rest gaat naar de Universiteit van California, die zo'n 50 miljoen dollar gaat spenderen voor de realisatie van een onderzoekscentrum aan de universiteit van San Franscisco, onder de naam... Genentech.

Met het compromis vermijdt het Amerikaanse Genentech een nieuw proces, dat op 3 januari volgend jaar zou beginnen, en waarbij het bedrijf - in geval van veroordeling - een schadevergoeding van 1 miljard dollar (40 miljard frank) dreigde te moeten betalen. De Luikenaar Martial leidt momenteel het laboratorium Genetische Engeneering van de Universiteit van Luik. Hij staat eveneens aan het hoofd van het wetenschappelijk onderzoeksprogramma rond kristalisatie van de ESA.

Nu in het nieuws