De markantste momenten

Het onderzoek naar de monopoliepositie van Microsoft loopt al ettelijke jaren. Het proces zelf begon in oktober 1998 en zal ongetwijfeld nog heel wat tijd in beslag nemen. Een overzicht van de belangrijkste momenten in het hele verhaal.

BR>

* 19 oktober 1998

De eerste dag van het proces. Rechter Thomas Penfield Jackson is aangesteld als rechter.

* 21 oktober 1998

Microsoft kiest voor de aanval. Het bedrijf claimt dat vooral Netscape probeerde de competitie in de browser-markt te verminderen. Microsoft beweert ook dat het proces een persoonlijke aanval is tegen Bill Gates.

* 28 oktober 1998

AOL, Amerika's grootste internetprovider verklaart dat het bedrijf Internet Explorer als standaardbrowser koos in ruil voor een AOL-pictogram op het Windows-bureaublad. Microsoft weerlegt en zegt dat AOL de keuze maakte omwille van de betere kwaliteit van Internet Explorer.

* 30 oktober 1998

Apple verklaart dat Microsoft dreigde te stoppen met het ontwikkelen van software voor Mac als niet gekozen werd voor Internet Explorer.

* 2 november 1998

Bill Gates verklaart dat hij nooit heeft gepraat over het ondermijnen van bedrijven van rivalen en ontkracht het dreigement tegenover Apple.

* 9 november 1998

Een werknemer van Intel getuigt hoe Microsoft probeerde zijn bedrijf te overtuigen om een door Microsoft ontwikkelde versie van programmeertaal Java te gebruiken, in plaats van die van concurrent Sun.

* 7 december 1998

Bill Gates verklaart dat dit proces de toekomst van de hele computerindustrie kan ondermijnen. De staat South Carolina trekt zich terug uit het proces.

* 5 januari 1999

Economie-professor Frank Fishler omschrijft de prijsstrategie van Microsoft als agressief en erop gericht om de concurrentie uit de markt te drijven. Hij beschouwt Microsoft als een monopolist omdat het bedrijf andere bedrijven 'beloont' voor medewerking.

* 24 maart 1999

Microsoft stelt een minnelijke schikking voor aan de Amerikaanse staten die het proces hebben aangespannen.

* 28 april 1999

Microsoft roept getuigen op van AOL en Sun Microsystems om aan te tonen dat het bedrijf een harde strijd moet voeren om te overleven in een competitieve markt.

* 1 juni 1999

Een getuige vertelt dat Microsoft zijn monopoliepositie gebruikte om Internet Explorer gratis weg te geven en zo de concurrentie van de markt te drijven.

* 8 juni 1999

Een voormalig werknemer van IBM verklaart dat IBM verplicht werd om zijn computers te verkopen met Windows als besturingssysteem.

* 22 september 1999

De aanklager sluit af met te zeggen dat Microsoft een bedrijf was dat "niet wist wanneer te stoppen". Microsoft verklaart dat het gaat om "een verkeerde voorstelling van de feiten".

* 5 november 1999

Rechter Thomas Penfield Jackson oordeelt dat Microsoft een monopolie is.

Nu in het nieuws