"Doe vooral gewoon met oudejaar"

De federale overheid verspreidt vanaf volgende week één miljoen folders met nuttige tips om de jaarovergang zonder noemenswaardige computerproblemen te laten verlopen. Daarnaast wordt vanaf 27 december een call-center opgezet waar de bevolking terecht kan met alle vragen over het milleniumprobleem. De regering, gesteund door het Millenium Forum 2000, denkt klaar te zijn voor de overgang naar de volgende eeuw, maar houdt op 31 december een versterkt crisiscentrum paraat, geleid door de ministers Aelvoet (volksgezondheid) en Flahaut (defensie). Ook premier Verhofstadt blijft in de buurt.

Belga

BR>De overgang van 1999 naar 2000 kan oudere computersystemen in de war brengen. Elk apparaat waarin een elektronische klok is verwerkt, kan raar gaan doen. Wat de gevolgen zijn is niet duidelijk. Optimisten denken dat het allemaal zo'n vaart niet zal lopen. Er wordt tenslotte al twee jaar gewerkt aan de voorbereiding van de overgang. Meer pessimistische voorspellers sluiten problemen met de energievoorziening of de telefoon niet uit. De spoorwegen houden voorzichtigheidshalve bijvoorbeeld alvast de treinen een tijdje binnen, de ziekenhuizen krijgen de raad alle machines extra in het oog te houden, sommige luchtvaartmaatschappijen vliegen niet de nieuwe eeuw in.

Niets aan het toeval overgelaten

De overheid en de bedrijven hebben zich goed voorbereid. Er werd niets aan het toeval overgelaten, zei premier Guy Verhofstadt dinsdag op een persconferentie met voorzitter Hugo Vandamme en coordinator Roland Van den Eynde van het Millenium Forum. Maar om echt op alles voorbereid te zijn, wordt op oudejaarsdag een versterkt crisiscentrum opgezet dat internationaal samenwerkt. De folder moet de burger vooral geruststellen. Alle maatregelen die konden genomen worden, zijn uitgewerkt. De burger kan zijn steentje bijdragen tot een vlot verloop, door vooral gewoon te doen.

Maar toch waakzaam te blijven. "Er zal op 31 december niets veranderen tenzij u zelf verandert," zegt een mediacampagne die de komende dagen wordt opgezet. Als iedereen klokslag middernacht - een moment waarop traditioneel reeds veel gebeld wordt - de verbindingen van zijn computer wil uittesten zal het telefoonsysteem natuurlijk overbelast geraken, aldus Vandamme. Maar naar Engels voorbeeld de Belgen oproepen om een extra voorraad drinkwater in te slaan, dat gaat het Forum te ver. Wel kan men bijvoorbeeld een lijstje maken met belangrijke adressen en telefoonnummers. Het adres van de dokter bijvoorbeeld, zei Vandamme. Opdat men, indien nodig, desnoods naar de dokter kan rijden mocht de telefoon onverhoopt toch niet werken.

Wie niet genoeg heeft aan de folder, kan van 27 december tot 14 januari met zijn specifieke vragen terecht bij een call-center van de Federale Voorlichtingsdienst (0800/230.00). De informatie uit de folder wordt ook ondersteund door een mediacampagne en een internet-site (www.Y2000.fgov.be).

Nu in het nieuws