Gemanipuleerd maïs laat insecticide in bodem achter

Bij een bepaalde genetisch gemanipuleerde maïssoort die resistent is voor plagen komt een insecticide vrij, dat via de wortels in de bodem terechtkomt. Amerikaanse onderzoekers van de New York University hebben dit woensdag gemeld in het wetenschappelijke tijdschrift Nature. De giftige stof die achterblijft, is niet gemakkelijk afbreekbaar.

BR>De maïssoort bevat de genen die het insectenbestrijdingsmiddel kunnen aanmaken. De concentratie van de giftige stof in de plant is volgens de onderzoekers echter zo gering, dat consumptie van die plant voor de mens ongevaarlijk is.

Nader onderzoek moet volgens de onderzoekers uitwijzen of de uiteindelijke effecten van de insecticide positief of negatief zijn. Het zou kunnen dat de stof plagen kan voorkomen, maar bepaalde insecten kunnen ook resistent raken voor de giftige stof.

Volgens onderzoeker Guenther Stotzky is tot nu toe nauwelijks bewezen dat gentechnologie schadelijk is, maar kan dit onderzoek het vertrouwen in de veiligheid van genetisch gemanipuleerde gewassen verder ondermijnen.

Nu in het nieuws